Filmu chybí ženy, myslí si největší hvězda filmového festivalu ve Varech

Největší hvězda letošního Filmového festivalu v Karlových Varech Helen Mirrenová si myslí, že filmu chybí „ženský ruka". Nejde přitom o herecké role. Horší prý je, že se takzvaný ženský element málo projevuje při režii, kameře nebo střihu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helen Mirren na tiskové konferenci v hotelu Thermal

Helen Mirren na tiskové konferenci v hotelu Thermal | Foto: Filip Jandourek

Když šestašedesátiletá herečka už na slavnostním zahájení poprvé pronesla, že film je příliš maskulinní záležitost, sálem to zašuměl.

Předem tedy bylo jasné, o čem se bude mluvit při setkání s novináři…

„Když jsem zmínila tuto problematiku, měla jsem na mysli zejména dámy za kamerou, chybí především režisérky. Nikdy jsem si nestěžovala, že ženy chybí v umění jako takovém - na plátně nebo na podiu je jich dost - chybí ale v běžném životě,“ říká Helen Mirrenová s tím, že situace se naštěstí v posledních letech zlepšuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helen Mirrenová mluvila o chybějícíh ženách ve filmu i o snímku Královna

Žen podle ní přibývá jak ve veřejném životě, tak ve filmovém průmyslu. Sama by ale režírovat nechtěla:

„Už tu zkušenost mám za sebou, režírovala jsem krátký půlhodinový snímek V Americe.“

„I když jsem si to báječně užila, je ale fakt, že miluju herectví a myslím, že je to mým osudem. Nechci měnit svou práci. Ale vzala jsem si režiséra a ten mi radí i v ložnici…,“ přiznává herečka.

Manžel, režisér a producent Taylor Hackfordem, se kterým se Helen Mirennová seznámila při práci na filmu Bílé noci přijel do Varů spolu s ní. Kdykoliv dostal příležitost, svou ženu vynášel do nebes.

„Vy jako diváci znáte výsledek práce Helen z obrazovky. Co ale nemůžete vědět je to, jak úžasně se s ní pracuje. Na světě je jen pár herců jako ona,“ vyznal se své ženě Hackford a pokračoval:

„Zahraje totiž cokoliv, co si vzpomenete. Většina herců přitom dříve nebo později narazí na své limity - ať jde o emoce nebo fyzičku. A pak je to jako byste narazili na zeď a dál to nejde. U Helen jako by limity neexistovaly a to je pozitivní nejen pro práci režiséra, ale i pro ostatní herce na place.“

Královna

Talent Mirennové může ohodnotit každý z vás - v půl desáté na Jedničce ČT začíná film Královna. Komorní drama vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany.

„Hrát královnu byla velká výzva. Jde o současnou osobnost a každý nejen v Británií ví, jak královna vypadá, jak mluví, jak se pohybuje a na to všecko musíte dávat pozor. Je taky jasné že taková práce znamená velkou pozornost,“ říká Helen Mirrenová.

„Když jsem tu roli ztvárnila, najedou se ukázalo, že to není takové tabu. A už vznikají podobné projekty. Byla to ale velmi těžká práce. Co mi pomohlo byla řada filmů, které jsem o Alžbětě sledovala a také její malované portréty,“ vzpomíná Mirren.

„Uvědomila jsem si, jak moc je ta žena liberální a to bylo zásadní. Víte, ve filmu nešlo o to udělat perfektní repliku královny. Šlo o to ztvárnit ji tak, jak ji vnímám já jako umělkyně herečka,“ vysvětluje představitelka hlavní role.

Za svůj výkon v roli Alžběty II. získala Mirennová řadu ocenění, včetně prestižní ceny Britské filmové a televizní akademie, Zlatého Glóbu a především Oscara.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme