Hudební Odyssea na MFF KV dává film do protikladu klipu

Film jako protiklad klipu na youtube, to je letošní podtitul sekce Hudební Odyssea, která v Karlových Varech funguje od roku 2003. Dramaturg Pavel Klusák Filmžurnálu vysvětlil, co heslo Hudební Odyseje 46. ročníku v Karlových Varech znamená:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Klusák

Pavel Klusák | Foto: Stanislav Soukup

„Zmínka o videu jako o protikladu klipu na youtube vychází z toho, že filmaři jdou často blíž, důkladněji a intimněji k muzikantům. Takovou tu zprávu, kdy se řekne jméno člověka a rychlé heslo jako: islandská hudba to je to tajemno a ledovce. Ale ona není.“

„Když se díváte na film Backyard (Na dvorku) tak vidíte ty kaurismäkiovské, trochu nešikovné postavy v Rejkjavíku, jak se všichni znají. A protože islandská televize přestala dokumentovat muzikanty, tak to začali dokumentovat sami. Je to o podobné societě, jako jsou lidé, kteří dělají malé koncerty u nás v Čechách,“ dodal Klusák.

Zítra se v rámci Hudební Odyssey promítá třeba film Dekonstrukce mého otce, který začíná v 16 hodin v divadle Husovka.

Režisér snímku ho natočil o svém otci-kapelníkovi v americké televizní hitparádě a zároveň si doma vyráběl elektronické nástroje. Ve 30. letech vynalezl „cartoon soundtracky". Už po válce stavěl v Americe první hudební programy k počítačům a syntezátory.

Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme