Italský film Román o jednom masakru mapuje skutečné události

Italský soutěžní film Román o jednom masakru vypráví komplikovaný příběh rozplétání toho, co se vedlo k výbuchu v milánské Zemědělské bance v roce 1969. Událost tehdy otřásla Itálií, která byla během studené války na hranici Východu a Západu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Román o jednom masakru

Román o jednom masakru | Foto: MFF KV

Ten film je napsán, jako by to byl kriminální film. Ale jeho zvláštnost je ta, že probíhá jako detektivka, je tam hledání pravdy, ale zároveň je to založeno na skutečných událostech,“ říká jeden ze scénáristů filmu Sandro Petraglia.

Románové kompozici odpovídá i členění filmu do kapitol, které ukazují různé aspekty příběhu.

Ústředním postavou je vyšetřovatel – komisař Calabresi. Divák s ním prožívá muka tápání a hledání pravdy, kterou ale italská společnost nezná dodnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Scénárista filmu Román o jednom masakru Sandro Petraglia ve studiu Filmžurnálu 2012

Film si hraje s tím, čemu dnes říkáme spiklenecké teorie. Tvůrci měli k dispozici na 50 tisíc stránek materiálu z vyšetřování, rozhodli se ale, že zachytí jen dva roky.

Masakr na Piazza Fontana byl jedním z prvních, kterými byla Itálie v 70. letech poznamenána. „Za vším vždy stála extrémní pravice, která se pokoušela donutit armádu k tomu, aby provedla státní převrat,“ vysvětloval ve Filmžurnálu scénárista Petraglia.

Vladimír Kroc, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme