Karlovarský filmový festival připomíná Světáky

Filmový festival v Karlových Varech připomene dvě české filmové legendy. Zvláštního uvedení se karlovarském plátně dočká komedie režiséra Zdeňka Podskalského Světáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

46. filmový festival Karlovy Vary, Iva Janžurová

46. filmový festival Karlovy Vary, Iva Janžurová | Foto: Filip Jandourek

Tato pocta - stejně jako včerejší uvedení komedie Trhák - letos nahradí udělení Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii české osobnosti.

Důvodem je fakt, že se letos sešlo několik výročí spjatých s českým filmem. Na slavnostní uvedení Světáků mají dorazit všechny tři hlavní herečky.

Promítání Světáků v Karlových Varech bude poctou třem herečkám: Jiřině Bohdalové, Jiřině Jiráskové a Ivě Janžurové.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu Světáků mluvila Lucie Husárová s filmovou historičkou Evou Urbanovou

Vedle nich se v mužských rolích představili Jan Libíček, Jiří Sovák a Vlastimil Brodský.

„Pan režisér Podskalský, který své herce miloval, tak jim umožnil, aby se mírně rozvinuli i autorsky,“ vysvětluje Eva Urbanová, která se v Národním filmovém archivu specializuje na český film, proč kouzlo černobílého snímku dodnes funguje.

„On vítal a podporoval je v tom, aby samostatně improvizovali. Protože všichni v hlavních rolích byli skvělí komici, tak byli takových výbojů schopni a vytvořili nezapomenutelné scény, které se dodnes citují,“ dodává Urbanová.

Zdeněk Podskalský natočil Světáky v roce 1969. Tři venkovští fasádníci touží strávit jednu noc ve víru vělkoměsta s dámami na úrovni.

Místo toho se v Grill baru Diplomat setkávají s trojící lehkých dívek, ze kterých se kuplířka v podání Jiřiny Šejbalové snaží udělat alespoň na první pohled vzdělané ženy.

Ve Světácích se objevila i hvězda předválečného filmu Oldřich Nový.

„Pravda je, že mu tu dal Zdeněk Podskalský moc hezkou příležitost, protože to byla parketa pro něj jak dělaná. Noblesní člověk první republiky, který je ovšem tolerantní a vstřícný a nakonec fasádníky naučí alespoň nedopouštět se těch nejhorších společenských excesů a dodá jim nátěr velosvětskosti,“ dodává Eva Urbanová z Národního filmového archivu.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme