Karlovy Vary rozezní balkánská dechovka

Perlivé tóny balkánské dechovky rozproudí večer i návštěvníky karlovarského filmového festivalu. Spolu se svým Svatebním a pohřebních orchestrem tu zahraje jeden z nejznámějších protagonistů tohoto žánru - Goran Bregovič.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dechovková hitparáda

Dechovková hitparáda | Foto: Fotobanka stock.xchng

Koncert bude hostit areál nově zprovozněného letního kina.

„Smíchal jihoslovanský a romský folklor s rockem a elektronikou. Většina lidí v Evropě ho zná díky vynikající filmové hudbě. Složil soundtracky ke Kusturicovým snímkům, které mají dnes skoro kultovní postavení.jako Underground a Arizona Dream,“ představuje umělce hudební publicista Stanislav Dvořák.

Filmové hudbě se už ale Bregovič nevěnuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gorana Bregoviče představuje Eva Rajlichová

„Měl jsem jedno období, kdy jsem se věnoval komponování filmové hudby. Ale sám se nepovažuji za příliš dobrého skladatele v tomto oboru,“ vyznává se Bregovič.

„Možná jsem filmovou hudbu opustil proto, že nejsou dobré filmy. Když jste mladí, můžete experimentovat, zkoušet. Když je vám 50, tak zjistíte, že život je krátký,“ myslí si.

Goran Bregovič za svou tvorbu, v které kromě klasických alb nechybí ani opera, sklidil také mnohá ocenění. Paradoxně si ale váží jednoho čestného sportovního.

„Jsem opravdu pyšný, že mě zvolili prezidentem sarajevského boxerského klubu. Box je totiž sport, který do dnešní doby už nepatří. Boj, kdy se díváte protivníkovi do očí a přitom respektujete pravidla, to už se dnes nedělá,“

Mezi nejpopulárnější skladby Gorana Bregoviče patří třeba Kalašnikov. Na koncertě Karlových Varech zazní i skladby z dvojalba Šampaňské a slivovice.

Koncert organizuje nadace Krása pomoci Miss world Taťány Kuchařové. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek půjde na konta nadace, která podporuje seniory. Prodávat se budou také dárcovské náramky. Koncert bude v letním kině a podle Taťány Kuchařové je vše připraveno i na mokrou variantu:

„My doufám,e že počasí se vydaří, že těch pár hodin večer pršet nebude, i když ty předpovědi nejsou ideální.“

„Jsme připraveni i na variantu B, jsou tam nějaké přístřešky, je tam možnost, kde se schovat. Pro tuto příležitost jsme vyrobili i speciální pokrývky hlavy, kdyby pršelo, ale věříme, že nic takového se nestane,“ uzavírá Kuchařová.

„Moje album je na jednu stranu takovým vyznáním mojí země,l kde se dobře pije a kde hraje výborná hudba. Ale také je věnováno mé rodině, kterou alkohol zničil,“ říká charismatický skladatel.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme