Kenneth Lonegan přiváží do Varů film o dívce, která zaviní dopravní nehodu

Americký scénárista Kenneth Lonegan je jednou z hvězd letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Přijel sem se svým druhým režisérským počinem – filmem Margaret.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kenneth Lonegan a tlumočnice Helena Koutná

Kenneth Lonegan a tlumočnice Helena Koutná | Foto: Filip Jandourek

Je to příběh sedmnáctiletého děvčete z dnešního Manhattanu, které částečně zaviní dopravní nehodu, při níž zemře žena. Hlavní hrdince skoná v náručí.

„Lisa Cohen se opravdu snaží napravit něco, co způsobila, a je frustrovaná z toho, že začíná stále více chápat, že ve světě není spravedlnost, což je bolestné poučení,“ přibližuje režisér.

Hlavní hrdinka bojuje s něčím, co je větší než ona sama a co nedokáže uchopit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor redaktorky Marcely Hálové se slavným americkým scénáristou a režisérem Kennethem Loneganem

Do role Lisy Kenneth Cohen obsadil Annu Paquin, známou například ze snímků Piano, X-men nebo Taková normální holka.

„Hrála také v mé londýnské hře This Is Our Youth. To jí bylo 19 let. Když jsem ji v té hře viděl, tak jsem zrovna psal Margaret a říkal jsem si, že je pro tuto roli opravdu dokonalá,“ říká Lonegan.

Holywoodské hvězdy

Film se odehrává v New Yorku zhruba v roce 2003. Mladí lidé v něm často řeší téma 11. září. „Tehdy se všichni snažili vypořádat s událostmi 11. září, tehdy to bylo ve vzduchu,“ vysvětluje Kenneth Cohen.

Nápad na téma převzetí zodpovědnosti za způsobenou tragedii přišel Kennethu Loneganovi někdy v roce 1994. „Mám to v deníku z té doby,“ říká. Ale trvalo mu šest let, než se idee začal věnovat.

„Při natáčení žádné problémy nebyly, nicméně stříhání se nám trochu protáhlo. Pokud máte pár dní, mohl bych se Vám to pokusit vysvětlit, protože to je skutečně dlouhé vyprávění. Některým filmům prostě trvá dlouho, než najdou cestu na plátno,“ vysvětluje Kenneth Lonegan prodlevu.

Film Kennetha Lonegana Margaret | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Ve filmu se objevují velké holywoodské hvězdy jako Matthew Broderick, Mat Damon, Jean Reno, Mark Ruffalo.

Celovečerní debut Kennetha Lonegana Na mě se můžeš spolehnout mu vynesl nominaci na Oscara za nejlepší scénář a Velkou cenu poroty na festivalu Sundance. V roce 1999 byl přizván k práci na úspěšné gangsterské komedii s Robertem De Nirem Přeber si to a podílel se i na jejím pokračování v roce 2002.

Byl také spoluscenáristou snímku Martina Scorseseho Gangy New Yorku, který byl nominován na Oscara hned v deseti kategoriích.
Film Margaret se promítá ještě dnes večer v 19 hodin v hotelu Pupp.

Kateřina Křenová, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme