Kong: Ostrov lebek unudí už úvodními titulky. Zbytek je rozšířený trailer a kýčovitá vata

Přerostlý lidoop se po 11 letech vrací v nové podobě do kin. Na tajemném ostrově kdesi v Pacifiku je svého druhu sice jediný, společnost mu ale vedle pošetilé skupiny lidských narušitelů dělá i řada dalších přerostlých potvůrek. Kong: Ostrov lebek by se tak klidně mohl jmenovat Fantastická zvířata a kam je rozhodně nechodit hledat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z filmu Kong: Ostrov lebek

Snímek z filmu Kong: Ostrov lebek | Foto: Freeman Ent.

Na počátku 70. let existovala ve Spojených státech organizace jménem Monarcha. Zatímco jedno její oddělení se zabývalo mimozemšťany, to druhé zůstávalo ostatním na posměch. Specializovalo se totiž na legendární zvířata. Žádná do té doby ještě neobjevilo, ale bylo si celkem jisté, že se jich pár bude vyskytovat na takzvaném Ostrově lebek – neprobádaném území v Tichomoří, které sdílí několik charakteristických vlastností s Bermudským trojúhelníkem.

Posílena iluzemi a vidinou nekonečné slávy se na ostrov vydá početná skupina složená z vědců, vojáků a dobrodruhů. Někteří doufají v převratný objev, jiné už zřejmě přestalo bavit lámat o druhé biliárová tága při náhodných potyčkách v baru. Pro nepsaného záporáka snímku je však cesta na Ostrov lebek jakousi druhou válkou o Vietnam – válkou, kterou konečně může vyhrát. Což je také prvopočátek problémů pro všechny ostatní.

Tom Hiddleston a Brie Larsonová ve filmu Kong: Ostrov lebek | Foto: Freeman Ent.

Není žádným spoilerem, že jejich bláhový plán dospěje k předčasnému konci. Hned jak totiž začnou shazovat na ostrov výbušniny (prý z vědeckých důvodů), vynoří se na horizontu obří postava lidoopa a udělá radikální zásah do počtu účastníků i letuschopných helikoptér. Po 30 minutách nudy (trefně odstartované nekončícími úvodními titulky, které z nějakého důvodu představují historické milníky) tak konečně dostane prostor akce a vizuální podívaná.

Ať už je ale pohled na lidoopa, který se snaží co nejoriginálnější cestou zničit vrtulník, jakkoli uspokojující, schází mu moment překvapení. Dobrou část této scény už totiž tvůrci ukázali v traileru. Dopředu pak také vyplýtvali své dva jediné fungující vtipy a celou zápletku. Z akčního snímku tak rázem zbývá jen výpravný dokument o divočině, který po necelých dvou hodinách vygraduje do trikově okázalého finálního souboje mezi Kongem a nestvůrou, z níž se stane vaše noční můra.

KONG: OSTROV LEBEK
akční sci-fi
USA, 2017, 118 min
Režie: Jordan Vogt-Roberts
Hrají: Tom Hiddleston, Brie Larsonová, Corey Hawkins, Samuel L. Jackson, John C. Reilly, Toby Kebbell
Hodnocení: 40 %

Režiséru Jordanu Vogt-Robertsovi se do filmu podařilo obsadit neuvěřitelnou sestavu herců, které vévodí herecké talenty dneška Tom Hiddleston a oscarová Brie Larsonová nebo veterán Samuel L. Jackson. Velmi brzy se nicméně ukáže, že když není vidět Kong, stávají se všechny zbylé scény jen pomalu plynoucí a předvídatelnou výplní před jeho dalším zjevením. Jelikož ale rozpočet očividně počítal s Kongem jen ve zhruba pěti situacích, musí si diváci většinu času vystačit s lidmi, jejichž počet postupně klesá ze čtyřicítky na snesitelné jednotky.

Stylově si Kong: Ostrov lebek trochu hraje na Sebevražedný oddíl. Vyžívá se v užití líbivé, ale s dějem jinak zcela nesouvisející hudby, hromadí mrtvoly v plynulém tempu a v rámci krátkých otitulkovaných sekvencí se snaží udělat divákovi pořádek v ústřednějších z postav. Zjevně Vogt-Robertsovi někdo zapomněl sdělit, jaké „úspěchy“ padouši z dílny DC s tímto formátem sklidili.

Celkem už osmá verze příběhu o lidoopím králi tak potěší jen diváky, kteří se nad dějem nechtějí příliš zamýšlet a vychutnají si samotnou jízdu. Ti pak možná ve finále dokonce ocení lehce invazivní exkurz do anatomie plazů nebo bizarní myšlenky typu „to bylo ale příhodné, že ten plaz vyzvracel ten důkaz zrovna před nimi“.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme