Ministr kultury by v EU nejraději zakázal filmové pobídky

Ministr kultury Jiří Besser by podle svých slov nejraději zakázal filmové pobídky v celé Evropské unii. Místo toho je ale v Česku podpoří a příští rok zkusí do programu podpory filmového průmyslu zajistit o padesát milionů víc než je tam letos, tedy 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Jiří Besser

Ministr kultury Jiří Besser | Foto: Tomáš Adamec

Program podpory umožňuje vracet českým i zahraničním štábům 20 procent nákladů, které prokazatelně v Česku utratí díky natáčení. Ministr kultury Jiří Besser není příznivcem podobných výhod, ale jiným zemím Evropské unie nemůže pobídky zakázat. A tak se Česko musí zemím Evropské unie přizpůsobit.

„Kvalita českého filmového zázemí je taková, že by v podstatě žádné pobídky nepotřebovala ve chvíli, kdy by nebyla znevýhodňována tím, jak se staví k pobídkám v ostatních zemí Evropská unie,“ uvedl Jiří Besser.

Existence filmových pobídek by měla zpět nalákat zahraniční štáby do Česka a zastavit tak propad filmového průmyslu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme