Mladí vídeňští filmaři natočili, jak zavíráme oči před tématem přistěhovalectví

Karlovarský filmový festival je plný filmů se silnými a velmi aktuálními motivy. Téma přistěhovalectví a až ostentativního nezájmu většinové společnosti zpracovává studentský snímek Hüseyina Tabaka „Tvoje krása nemá cenu".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tvoje krása nemá cenu...

Tvoje krása nemá cenu... | Foto: MFF KV

Snímek ve Varech nezaujal jen tím, že řeší něco velmi blízkého i nám Čechům. Hlavní roli v něm navíc hraje teprve 12letý chlapec.

Díky tomu je celý příběh mnohem silnější místy snad až brutální.

Malý turecký chlapec totiž chodí do rakouské základní školy, kde nerozumí ani slovo. Už to znamená řadu problémů. Rodiče je navíc neumějí řešit, protože sami z Turecka utekli před šikanou místní tajné policie teprve nedávno a německy neumí.

Neřeší je ani základní škola, kam hoch chodí. Prostě nemá zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Kološ se zajímal o film Tvoje krása nemá cenu

„Doufám, že tento film půjde o běžné distribuce, protože téma, které zpracovává rozhodně není jen rakouské. Dokonce není ani jenom středoevropské,“ myslí si režisér Huseyin Tabak a pokračuje:

„Je to téma, které bude Evropu sužovat stále víc a intenzivněji. Situace bude velmi náročná také v Británii, Německu, Francii. A proto tento film vznikl.“

„Mladí lidé - často z přistěhovaleckých menšin - chtějí upozornit na to, že i lidé z jiné kultury než je ta evropská, mohou mít i dobré úmysly. Právě proto ztvárňuje hlavní roli dítě, které objektivně za nic nemůže,“ říká režisér snímku.

Popisuje, že film vznikal s velmi omezeným rozpočtem. Filmaři pracovali bez nároku na honorář i bez možnosti dotáček.

Klíčový byl pro úspěch výkon hlavního protagonisty Yüsy Duraka. Dvanáctiletého neherce práce na filmu bavila, ale dál příliš neví, co by o tom měl přítomným říkat.

Režisér filmu " Tvoje krása nemá cenu" Huseyin Tabak | Foto: Filip Jandourek

Režisér tedy za něj dodává, že si hocha vybrali z osmi stovek uchazečů, mezi kterými byl prý suverénně nejlepší. Měl to prý všechno v sobě a nic nepřehrával tak jako jiní.

Dodává, že hoch je z celého mediálního humbuku kolem sebe tak rozrušený, že v noci před premiérou a setkáním z novináři nemohl ani spát. Vůbec celý festival si tato výprava velmi užívá.

V běžné distribuci ztěží

Takhle třeba začínal svou odpověď na téma „vnímání národní identity" další z herců Olharn Yildrim:

„Promiňte, že mám tak trochu nakřápnutý hlas, ale ta včerejší párty se nějak protáhla... Jinak k tomu chci říct, že to vnímání odlišností je vlastně skoro nesmyslné.“

„Myslím si, že i když si lidé hledají svou cestu, že se nemusí křížit, že jde jen o vzájemný respekt. Ten tady ve Varech to silně vnímám a jsem moc rád, že jsme tady. Vážně, je to tu opravdu fajn,“ říká Yildrim.

Toho že si dramaturgové karlovarského festivalu vybrali film Tvoje krása nemá cenu, který tu měl světovou premiéru, si celá vídeňská výprava velmi považovala.

„Když se můj profesor Michael Haneky dozvěděl, že jedeme do Varů, vyskočil štěstím ze židle, objal mne, gratuloval a dokonce volal manželce, že na mne může být velmi pyšná,“ Líčí nadšeně režisér Huseyin Tabak.

„Prý to dotáhnu až do Hollywoodu, protože právě karlovarský filmový festival patří k těm nejrespektovanějším, a to že si můj film vybrali je tedy úžasné,“ neskrývá svou radost mladý režisér.

Je škoda, že se jeho dílo podle neoficiálních informací zřejmě nedostane do běžné české filmové distribuce. Diváci ho ale pravděpodobně budou moci vidět při některé z festivalových ozvěn a možná se objeví v dramaturgii dalších českých filmových festivalů.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme