O hendikepované návštěvníky se na MFF KV stará Kino bez bariér

Ulice Karlových Varů nejsou pro hendikepované lidi zrovna moc laskavé. Během filmového festivalu, pomáhá hendikepovaným 14 odborně vyškolených asistentů. Již po jedenácté na festivalu totiž funguje Kino bez bariér.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

46. filmový festival Karlovy Vary

46. filmový festival Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

Tělesně postižená Jana má zážitky z obou stran. Před dvěma roky byla v Karlových Varech filmovou fanynkou, letos poprvé ale pomáhá hendikepovaným. A sama ví, že její pomoc je potřeba.

„Já si myslím, že pomoc je zapotřebí, protože to člověku strašně usnadní pohyb po Thermalu. Už to, že je člověk v novém prostředí, neví, co má dělat... Jsou tu i lidé, co jsou na vozíku čerstvě,“ vysvětluje Jana.

Kino bez bariér nabízí tělesně postiženým lidem dopravu po Karlových Varech, vstupenky do deseti bezbariérových sálů pro hendikepované i jejich doprovod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koordinátorka Kina bez bariér Jana Gabrielová o asistenci lidem s hendikepem

„Když se naši klienti ubytují třeba i v kempu, jsme schopni pro ně na nějakou danou hodinu přijet, odvezeme je do kina. Domluví si zároveň i zpáteční cestu do ubytovny, do hotelu nebo do kempu. To všechno zdarma,“ říká koordinátorka Kina bez bariér Jana Gabrielová.

„Plus ještě informační servis, protože doprovodných akcí je docela dost a ne všichni se orientují kam můžou jít,“ doplňuje Garbielová.

Kino bez bariér je návštěvníkům k dispozici od devíti ráno až do nočních hodin. Za celou dobu festivalu vyškolení asistenti pomohou desítkám lidí.

„Já jsem se dívala hluboko do historie, do šanonů. Když kino bez bariér začínalo, mělo sedm návštěvníků. To se nám dnes zdá naprosto legrační. Loni jsme málem překročili magickou stovku,“ chlubí se koordinátorka.

Rok od roku se služby pro handicapované lidi zlepšují, přesto ale něco chybí...

„My se snažíme všechny služby zkvalitňovat, ale jsou věci, které člověk úplně ovlivnit nemůže. Jsou to třeba bezbariérové toalety, kterých je tady bohužel málo,“ dodává Jana Gabrielová a pokračuje:

„Ne všichni návštěvníci se bohužel chovají kulturně – s tím jsou také občas potíže. Ale víceméně máme spíše dobré zkušenosti.“

Petr Benetka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme