První klapka v Mladé Boleslavi zahájí natáčení filmu Lidice

Příprava byla složitá, provázelo ji vícero odkladů, ale jak se zdá, vše dobře dopadlo. První klapka dnes odstartuje natáčení jednoho z nejvíce očekávaných filmů letošní produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedule s nápisem

Cedule s nápisem | Foto: Archiv ČRo

Film o vsi u Kladna, vypálené nacisty, měla podle scénáře historika Zdeňka Mahlera původně režírovat Alice Nellis. Kvůli nemoci ale předala režii do rukou Petra Nikolaeva, který dnes začíná natáčet v mladoboleslavské věznici.

„Mladoboleslavská věznice je nejkrásnější filmová věznice v ČR. Točíme dvůr, kde se odehrává scéna, jak Němci ženou zatčené a zbité vězně. Není to hezký pohled, ale točí se tady, protože je to nejvěrohodnější věznice, jaká je u nás k dispozici,“ popisuje první natáčecí den režisér Nikolaev.

Jedno z největších traumat, jakými prošla tato země za nacistické okupace, bude ztvárněno pomocí vyprávění lidských osudů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisér Petr Nikolaev hovoří o připravovaném filmu Lidice v Poledníku.mp3

„Uchopení vychází ze scénáře Zdeňka Mahlera, kde je všeobecně známá skutečnost Lidic zpracovaná způsobem, který umožňuje ukázat celé pozadí té kauzy a tragédie. Není to jenom vyhlazení Lidic, ale je to drobnokresba jednotlivých postav a charakterů, která umožní divákovi poznat a pochopit pozadí celé věci,“ vysvětluje Petr Nikolaev.

Režisér Nikolaev naznačuje, do jaké míry bude snímek vycházet z historických reálií, a jakou část v něm sehraje autorská licence.

Dva silné příběhy

„V každém filmu se musí vyklenout dramatický oblouk. Tady se staví na věrohodných základech, které tvoří dva silné příběhy. Příběh dvojice mladých lidí, kdy chce chlapec udělat dojem na dívku a udělá ze sebe parašutistu, což má nedozírné následky, které stojí život stovek lidí."

„Druhým příběhem je osud muže, v našem filmu se jmenuje Šíma, který jako jediný muž přežil, pokud nepočítám letce v Anglii,“ dodává. producent Adam Dvořák.

Lidice | Foto: Jan Rosenauer

Příprava tohoto filmu byla dost komplikovaná, mimo jiné kvůli shánění peněz. Petr Nikolaev navíc převzal režii jen před několika týdny poté, co onemocněla Alice Nellis.

„My jsme tu věc připravili v rekordně krátkém čase, já jsem přebral hereckou koncepci od Alice Nellis, přebral jsem beze zbytku scénář, i když drobné změny tam budou. Ale dlužno podotknout, že základ je velmi silný,“ dodává Petr Nikolaev, režisér snímku Lidice, jehož natáčení začne dnes odpoledne a bude pokračovat hlavně na Kladensku, kde se příběh odehrál.

Premiéra filmu Lidice se má uskutečnit za rok 9. června u příležitosti 69. výročí vypálení Lidic nacisty.

Jana Káninská, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme