V Praze se bude opět hrát velkofilm Svatý Václav

V pražském Rudolfinu se 28. září večer uskuteční obnovená premiéra historického velkofilmu Svatý Václav. Film režiséra Jana Stanislava Kolára v hlavní roli se Zdeňkem Štěpánkem, který byl natočený u příležitosti oslav svatováclavského milénia, se před diváky vrací po osmdesáti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obal zřejmě originálního scénáře k filmu, který se jako historický upravený film bude dnes vysílat.

Obal zřejmě originálního scénáře k filmu, který se jako historický upravený film bude dnes vysílat. | Foto: Al-Sharibatyová Libuše

„Rozhodně se těším na obnovenou premiéru už z toho důvodu, že tam byla obsazena řada známých herců, kteří pak působili i ve zvukovém filmu, protože to je poslední němý film, který byl u nás natočen. A také jsem třeba zvědav i na výkon Zdeňka Štěpánka v hlavní roli svatého Václava,“ řekl historik Jaroslav Šebek.

Dodal, že Snímek z roku 1930 dosáhl tehdy astronomické výše šesti milionů korun. Diváci o něj ale neměli zájem, protože do kin vstupovaly první zvukové filmy, na které byli víc zvědaví.

Projekce bude zajímavá také tím, že se k filmu bude hrát původní hudba skladatelů Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky, kterou v rozhlasovém archivu objevil hudební historik Viktor Velek. O její další osud se pak postaral dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Kučera.

„Mým úkolem bylo partituru zrekonstruovat tak, aby seděla na obraz. Zamiloval jsem se do té hudby okamžitě, když jsem na ní začal pracovat. Řekl bych, že osmdesát procent té hudby je natolik kvalitní, že by se dala provést i koncertně,“ řekl Jan Kučera.

Obal zřejmě originálního scénáře k filmu, který se jako historický upravený film bude dnes vysílat. | Foto: Al-Sharibatyová Libuše

Film Svatý Václav byl v roce 1969 jako první podroben vědecké rekonstrukci.

Naděžda Hávová, Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme