Brazilci mají fotbalové MS jako na dlani, televizní obrazovky jsou všude

Brazílie hostí fotbalové mistrovství světa podruhé v historii. V roce 1950 ale šampionát ještě nepřenášela televize, kdo nepřišel na stadion, utkání svého týmu neviděl. Teď je prakticky nemožné v Brazílii turnaj nezaznamenat. Televizní obrazovky jsou všude, fotbal ve všemožných formách na nich běží neustále a přemnožení reportéři pitvají dění do nejmenšího detailu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pasqual a Fernando z Fox sport

Pasqual a Fernando z Fox sport | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Trénink brazilské reprezentace v horském středisku Teresopolis začne sice až za hodinu, ale Pasqual a Fernando, každý oblečený do bundy brazilské sportovní verze televize Fox, už teď stojí nasvícení před kamerou.

V přímém přenosu hrnou na diváky informace o tom, jak škaredé počasí budou muset brazilští fotbalisté během tréninku snášet, kdo z nich by měl po duelu s Mexikem dostat úlevy a kdo naopak žádné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba se na světový šampionát zaměřil z pohledu mediálního zájmu

Na improvizované tribuně za brankou jednoho z tréninkových hřišť je takových štábů několik desítek. Někteří reportéři tréninkový kemp Brazilců prakticky neopustí, dokud pro domácí mužstvo cesta šampionátem neskončí.

Jasnou převahu tu má televize Globo, oficiální brazilský vysilatel mistrovství světa, které je největší pokrývanou akcí v dějinách téhle skoro půl století staré organizace.

„Po celé zemi máme asi tisíc lidí, kteří jsou celý měsíc vyčlenění jenom na vysílání o mistrovství světa. Nejvíc nás je samozřejmě tady v Teresopolisu, sledujeme všechno, každý pohyb, každý detail o brazilském týmu,“ říká Leandro, který tu pracuje jako reportér.

Diskuze s arogantním papouškem

Někteří jeho kolegové v z televize Globo mají mnohem bizarnější úlohy. Každé ráno je například na obrazovkách k vidění pořad, ve kterém moderátorka diskutuje o fotbale s postavou arogantního a upovídaného papouška, jiná má zase na starosti sledovat podrobnou předpověď počasí pro místo a čas zápasů brazilského týmu.

I díky tomu všemu je každý chtě nechtě vtažený do dění na turnaji a na rozdíl od toho v roce 1950 ho má jako na dlani. I když svým způsobem měli lidé k fotbalistům blíže právě v letech padesátých.

Tábořiště přenosových vozů v brazilském kempu | Foto: Jan Kaliba

„Ve Švédsku jsem celý zápas stál mezi hráči,“ vzpomíná původem Čech Freddy Sobotka a ukazuje společné fotografie s legendami brazilského fotbalu, se kterými se v roce 1958 při jejich prvním vítězném mistrovství světa jako fanoušek spřátelil a běžně stýkal.

Dnes je něco takového nemyslitelné, tréninkový kemp brazilské reprezentace je obehnaný plotem, vstupní brány jsou pečlivě hlídané.

Fanoušci lačnící po kontaktu se svými idoly jsou tak odkázaní kromě dvou otevřených tréninků týdně jenom na televizní obrazovku, novinové či internetové stránky nebo rozhlasové vysílání.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme