Češi odlétají na MS v sálovém fotbale do Kolumbie

Není fotbalový reprezentant jako fotbalový reprezentant. Třináct českých hráčů, kteří zítra brzy ráno odcestují na mistrovství světa v sálovém fotbale, si na reprezentaci své země muselo vzít dovolenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Štorc, trenér české reprezentace ve futsale-sálovém fotbale

Aleš Štorc, trenér české reprezentace ve futsale-sálovém fotbale | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Totéž platí o pětičlenném realizačním týmu. Odměnou jim bude turnaj v Jižní Americe, kde se tenhle u nás opomíjený sport těší obří popularitě. Pořadatelem je totiž Kolumbie, pro kterou jde o poslední test před letním světovým šampionátem fotbalistů do dvaceti let.

Asi ne každý by se bez obav vydal do exotické, ale místy dost nebezpečné Kolumbie. Výprava českých sálových fotbalistů před cestou do země s vysokou kriminalitou a mocnými drogovými kartely není bezstarostná, ovšem přehnanými obavami také netrpí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi odlétají na MS v sálovém fotbale do Kolumbie

"Samozřejmě mistrovství světa je garantované kolumbijskou vládou, myslím si, že tyto věci budou pořádně ošetřeny, abychom se k něčemu takovému vůbec nepřiblížili a vůbec to nebudeme vnímat. Ale reprezentanti jsou na to upozorňovaní a budou si na to určitě dávat pozor," říká reprezentační trenér Aleš Štorc, který se přesune se svým týmem do Bavorska, kde začne dlouhé putování vzduchem.

"Z Mnichova letíme přes Paříž do Bogoty a naše finální destinace je Medelín. Takže cesta bude hodně zdlouhavá a hodně problematická, ale doufejme, že všichni dorazíme zdraví, živí a v pořádku. Počítáme, že budeme dvacet hodin na cestě."

Štorc už si ale coby kouč národního týmu dvakrát ověřil, že daleká cesta se sálovým fotbalistům vyplatí. V Jižní Americe se jejich malý sport mění v obra asi jako prvok pod mikroskopem.

"Tam je to fenomén, byli jsme na posledních dvou mistrovstvích světa v Argentině a v Paraguayi. Pro nás je to neskutečný, obrovský zájem, velký mediální zájem, jsou tisíce lidí, kteří opravdu fandí a kolem turnaje byl vždycky enormní zájem."

Účastníkem MS i Jižní Osetie a Katalánsko

Z toho plyne i vysoká kvalita latinskoamerických týmů. A právě s nimi se mužstvo Aleše Štorce ve skupině utká. Ve středu hrají Češi s Mexikem, ve čtvrtek s mistry světa z Paraguaye a v pátek proti Venezuele.

Ze sportovně-politického pohledu ale budou nad míru zajímavé hned první dva zápasy turnaje. Rivalitu Argentiny a Brazílie je zbytečné připomínat a v úterý se utkají Rusko a Jižní Osetie, tedy dva soupeři, o kterých jsme zvyklí slýchat v souvislosti s bitvami jinými než sportovními.

"Kdo to sleduje a viděl poslední duel na mistrovství Evropy, tak na hřišti jsou vztahy hodně chladné, ale i s vědomím toho, že tyto mimosportovní problémy tam jsou, proběhlo všechno v pořádku a bylo to ošetřeno i organizátorem."

Možná si při slovech Aleše Štorce říkáte, co na mistrovství světa pohledává Osetie, která jakožto součást Gruzie není členem OSN ani FIFA. Jenže sálový fotbal se na rozdíl od podobného sportu, futsalu, netěší podpoře FIFA, a tím, že stojí mimo její struktury, na ní není závislý.

A to otevírá cestu k plnohodnotné mezinárodní konfrontaci v tomto sportu i územím, která nejsou suverénními státy. Dalším účastníkem světového šampionátu a evropskou velmocí je Katalánsko.

"Katalánci hrají sálovku velmi dobře, hrají ji dlouho, mají neskutečnou podporu peněz od státních institucí, jsou obrovsky podporováni na těchto akcích a účasti na mistrovství světa, protože reprezentují to, co oni reprezentovat chtějí, to znamená Katalánsko," říká před odletem na mistrovství světa do Kolumbie trenér české reprezentace Aleš Štorc.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme