České fotbalisty čeká španělský folklór

Čeští fotbalisté si během své návštěvy Španělska, kde v pátek sehrají utkání kvalifikace EURO 2012, mimo jiné užijí místního folklóru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělští fanoušci při tréninku svého týmu

Španělští fanoušci při tréninku svého týmu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

A to i v případě, že v Granadě nenavštíví žádnou z památek včetně Alhambry, slavné středověké pevnosti, kam to budou mít z hotelu několik minut pěšky. Co je v Andalusii, potažmo v celém Španělsku tradicí, totiž poznají už jen podle hodiny výkopu, kterou je desátá večerní.


„Prakticky všechny společenské aktivity začínají nejdřív kolem sedmé, osmé hodiny, kdy už ani v létě není venku nesnesitelně vedro. Ve tři odpoledne se najíme, pak máme tak do pěti siestu, kdy odpočíváme, obchody jsou zavřené a v nočních hodinách začínáme znovu žít,“ vypráví Luis Montilla, který v poslední době tráví většinu času v Praze, ale doma je ve Španělsku a do Andalusie jezdí za svými prarodiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

České fotbalisty čeká španělský folklór

Pro něj a jeho krajany je výkop fotbalového zápasu v deset hodin večer běžnou záležitostí, kdežto u nás asi leckoho překvapí a ani čeští reprezentanti nemají s tak pozdním začátkem příliš zkušeností.

„Od desíti jsem asi ještě nehrál. Člověk se podle toho zařídí a když se hraje takhle večer, tak je i ta atmosféra fotbalovější,“ těší se hráč Kaiserslauternu Adam Hloušek.

Problémy vybavit si, kdy naposledy a jestli vůbec někdy končil kvůli pozdnímu začátku svou pracovní šichtu o půlnoci, má i další v Německu působící fotbalista Roman Hubník.

Snad neusneme večer

„Od deseti večer, to si ani nepamatuji. Hrajeme od 20:15 v pondělí, ale od 22 to si nepamatuji. Celý den se čeká na ten zápas a Španělé jsou na to zvyklý z těch zápasů, co se hrají ve 20:45, tak to je hodinka a to není takový rozdíl,“ věří Hubník a jeho reprezentační kolega Petr Čech dává rovnou najevo, že hodlá dodržet španělské zvyklosti se vším všudy, včetně odpolední siesty.

„Tím, že se hraje pozdě večer, tak člověk to odpoledne prospí nebo se podívá na nějaký film, prostě odpočívá. Já si myslím, že je dobré se odpoledne vyspat, aby člověk pak neusnul v deset večer,“ žertuje Petr Čech.

Ten ovšem sám nejlíp ví, že spánek je asi to poslední, na co bude mít o páteční granadské noci tváří v tvář španělské ofenzivní mašině čas a pomyšlení.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme