Čeští fotbalisté nedali penaltu a prohráli s Litvou 0:1

Trenérovi Michalovi Bílkovi zhořkla premiéra v ostrém zápase národního týmu. V úvodním duelu kvalifikace o postup na EURO 2012 prohrála reprezentace s Litvou 0:1. Češi měli celé utkání výraznou územní převahu, ale v klíčových momentech se potýkali s nepřesností v koncovce i při zpracování. Neproměněná penalta Milana Baroše je pro českou ofenzivu symbolická.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Baroš nedal penaltu, Karčemarskas jeho střelu vystihl

Milan Baroš nedal penaltu, Karčemarskas jeho střelu vystihl | Zdroj: ČTK

Čeští fotbalisté nastoupili do utkání aktivně a už v první minutě se do gólové šance dostával Fenin. Po souboji s obráncem ale dokázal vystřelit jen slabě. Blízko brance byl také o šest minut později Baroš. Pak se trochu osmělili i hosté. Nejprve při rozehrávce zaváhal brankář Čech a měl co dělat, aby ukopl míč dotírajícímu Šernasovi.

Další šance Litvy přišla v 10. minutě z brejku, ale Panka Čecha nepřehodil. Češi i dál drželi míč na svých kopačkách, uděřili ale hosté. Ve 26. minutě předvedli rychlou a přesnou kombinační akci, na jejímž konci byl zcela volný hlavičkující Šernas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští fotbalisté prohráli s Litvou 0:1

Češi byli i dál aktivnější, ale větší šance nepřicházely. Až ve 39. minutě upadl po souboji ve vápně Fenin a izraelský rozhodčí Jefet odpískal k překvapení Litevců penaltu. K ní se postavil Milan Baroš, ale střelu špatně umístil a dal vyniknout brankáři Karčemarskasovi.

Naposledy zahrozil těsně před přestávkou znovu Fenin, který se protáhl mezi trojicí bránících hráčů, ale kříženou střelou těsně minul.

Nepřesnosti a bídná produktivita

Po přestávce Čechům chvíli trvalo, než se znovu dostali do obrátek a hra byla oboustranně poznamenána řadou nepřesností. Vybočila jen nebezpečná střela Jaroslava Plašila z dálky, která ale branku Litvy těsně minula. Hosté soustředěně bránili a velkou pozornost věnovali Rosickému, přes kterého šla většina českých akcí.

Hře proto pomohlo střídání Necida a Štajněra, kteří hru oživili. Nadějné náznaky gólových šancí ale až příliš často končily už u špatného zpracování ve finální fázi. Češi soupeře opravdu zatlačili až posledních 15 minut a rezultovaly z toho dvě obrovské možnosti Necida. V 79. minutě ale pálil metr nad a v 90. z bezprostřední blízkosti nastřelil brankáře do nohou.

Utkání kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Olomouci:
Česká republika - Litva 0:1 (0:1)
Branka: 25. Šernas. Rozhodčí: Jefet - Štejf, Nahmias (všichni Izr.). ŽK: Hubník - Šernas, E. Česnauskis, Šemberas. Diváci: 12.038.
Sestavy:
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (83. Bednář) - Plašil, Hübschman, Polák (68. Štajner), Rosický - Fenin (58. Necid), Baroš. Trenér: Bílek.
Litva: Karčemarskas - Stankevičius, Skerla, Kijanskas, Radavičius - E. Česnauskis, Panka, Šemberas, Mikoliunas (78. Lukša) - Danilevičius (90. Ivaškevičius), Šernas (60. Poškus). Trenér: Žutautas.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme