Chvalovský slaví 60 let, český fotbal nasměroval k prvnímu velkému úspěchu

Přestože jeho jméno není spojeno s nejúspěšnějším trenérem české fotbalové reprezentace Karlem Brücknerem, může František Chvalovský sebevědomě tvrdit, že to byl on, kdo nasměroval český fotbal k prvnímu historickému úspěchu po rozpadu československého státu. Kontroverzní osobnost českého fotbalu dnes slaví 60. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Chvalovský v soudní síni

František Chvalovský v soudní síni | Zdroj: ČTK

„Talent to nebyl, ale do fotbalu byl zapálený. Vyloženě mu to nešlo, jenže se pořád cpal do brány,“ popisoval zápal Chvalovského ještě v dobách jeho brankářské kariéry pamětník blšanského fotbalu Josef Fišer.

A pohled na osobnost dnes opředenou už mnoha legendami dokresluje i fotbalový trenér František Cipro.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Chvalovský šéfoval českému fotbalu osm let

„Má jen jedno oko. Zkuste si jedno oko zavřít a postavit se do branky,“ sklání se před Chvalovským Cipro, který jinak se strůjcem zázračného letu blšanského fotbalu z krajské soutěže až do 1. ligy svedl nespočet ostrých hádek.

S následným působením tohoto muže v roli hlavního bosse českého fotbalu, kterému vládl od roku 1993 osm let, už ale mnozí dnes sympatie necítí. Zarputilou bojovnost ale dokázal Chvalovský prodat i v roli funkcionáře a ne vždy to bylo na škodu českého fotbalu.

„Tehdy měli Norové skoro jasný postup, ale my jsme je v poslední fázi dokázali předskočit,“ vzpomínal Chvalovský na kvalifikaci Eura 1996, kterou ale česká fotbalová pohádka neskončila.

Tým trenéra Dušana Uhrina staršího prošel za vládnutí Chvalovského až ke stříbrným medailím a zasloužil se o jeden z nejpřekvapivějších úspěchů českého sportu v historii. Evropa opravdu znala český fotbal jako už dlouho ne.

Po sportovní stránce stál na vrcholu

Během Chvalovského vedení Českomoravského fotbalového svazu dokráčela česká jedenadvacítka ke stříbru z evropského šampionátu 2000. Navíc byl úspěšným členem exekutivy UEFA a po sportovní stránce stál na vrcholu.

„Měli jsme z toho skutečně krásný pocit, já osobně jsem byl hrdý na to, že jsem Čech,“ uvedl Chvalovský, jemuž podobná slova dlouho nevydržela.

Kromě toho, že od základu přebudoval vedení Českomoravského fotbalového svazu a dovedl jej k úspěchu a zájmu sponzorů, byl totiž Chvalovský také sám velmi aktivním podnikatelem a to hlavně v zemědělství a masném průmyslu.

Výsledkem této jeho činnosti bylo obviněním z úvěrového podvodu a celý soudní případ skončil až před necelými dvěma lety.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme