David Lafata se osamostatnil na čele historické tabulky střelců v české lize

David Lafata vstřelil sto třicátou čtvrtou branku v samostatné české lize, což ještě žádný jiný fotbalista nedokázal. Kapitán Sparty se ale po tomhle úspěchu v utkání se Znojmem radoval hlavně z jiného důvodu. Jeho gól zlomil soupeřův slabý odpor, Pražany nasměroval k vítězství 3:0 a pomohl jim odpovědět na výstrahu, kterou dostali o den dříve od plzeňských pronásledovatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Lafata se raduje z vítězného gólu do sítě Bohemians 1905

David Lafata se raduje z vítězného gólu do sítě Bohemians 1905 | Zdroj: ČTK

Na konci zápasu se nad trávníkem neslo jeho jméno, ale sám Lafata z něj zmizel na lavičku. A protože je, jak se na příležitostného myslivce sluší, povahou tichý, o dojmy z rekordní trefy a příbuzná témata se podělit nešel, vždyť o dva týdny dříve na podobné motivy povídal, když dotáhl dosavadního lídra historické tabulky střelců Horsta Siegla.

„To si vůbec nepamatuji,“ marně přemýšlel střelec druhého sparťanského gólu Pavel Kadeřábek o tom, kdy asi tak mohl dát Lafata svou první ligovou branku. Stalo se to v létě 2002 a žákovi prvního stupně základní školy Kadeřábkovi tou dobou bylo deset let. Teď očekává 22. narozeniny a svůj první mistrovský titul, o který už se Sparta může připravit jenom sama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté pražské Sparty mají 8 kol před koncem Gambrinus ligy osmibodový náskok před Plzní

„Byl bych nerad, abychom byli týmem, kterému by se podobný náskok ´povedlo´ztratit. Víme, že ten náskok máme, víme, kolik je kol do konce, víme, kolik bodů je ve hře. Je samozřejmě příjemné vědět, že to máme v svých rukou a hrát s tím, že se nemusíme na nikoho ohlížet,“ váží si brankář Tomáš Vaclík situace na Letné dlouho nepoznané, díky které se sice sparťané mohli nad drtivou sobotní výhrou druhé Plzně nad Libercem 6:0 pozastavit, ale také klidně mávnout rukou.

„Najednou to bylo tři a už bylo po zápase. Takže jsem si zašel v klidu za maséry a výsledek jsme sledovali už jen po oku a bavili jsme se o něčem jiném,“ uvědomuje si Vaclík, že Spartě stačí hledět si úspěšně svého a v Plzni se pak mohou třeba stavět na hlavu a vyhrávat týden co týden 10:0 a nebude jim to nic platné.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme