Disciplinární porod fotbalové kultury u nás

Sparťanský fotbalista Tomáš Řepka dostal dnes od disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu dvouzápasový zákaz činnosti za svá vulgární gesta v utkání 22. kola v Jablonci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán fotbalistů Sparty Tomáš Řepka při zápase v Jablonci

Kapitán fotbalistů Sparty Tomáš Řepka při zápase v Jablonci | Zdroj: ČTK

Protože byla Řepkovi dopředu pozastavena činnost a nenastoupil tak už do derby proti Slavii čeká jej pouze jednozápasový distanc v nadcházejícím duelu v Mladé Boleslavi

Ještě dvanáct dní po zápase Sparty v Jablonci se zmíněný, v mnoha směrech vyhrocený. Duel dohrával u stolu disciplinární komise ČMFS. Samotný Řepka jej dohrál tak řečeno trochu do autu. Tedy jak se očekávalo.

„Já nebudu komentovat nic,“ říká Tomáš Řepka a pokud bychom ho chtěli chytat za slovo, dalo by říci, že oním "nic" myslí dvouzápasový trest, se kterým od sídla fotbalového svazu nakonec odcházel.

I bez nadsázky lze ale říct, že zmíněný trest opravdu pro něj ani pro samotnou Spartu neznamená žádnou pohromu. Jelikož už během dopředu pozastavené činnosti Řepka nenastoupil do derby proti Slavii, trest mu totiž vyprší už v nadcházejícím duelu jeho týmu v Mladé Boleslavi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Disciplinární porod fotbalové kultury u nás

Poté se už statný obránce může opět těšit na své vyhřáté stoperské místo v letenské sestavě. Trest přitom mohl být až čtyřzápasový, disciplinární komise se ale rozhodla pokračovat v trendu udělování sankcí na spodní možné hranici trestů.

K verdiktu pouze jednozápasovému přitom tentokrát zabránil pouze fakt, že byl Řepka disciplinární komisí v předchozích dvou letech už potrestán, to když si loni odplivl na hráče Slovácka Volešáka.

„Já bych nechtěl hovořit o tom, jak vysoký potencionální trest mohl být. Pojďme hovořit o tom, jaký trest dostal a já říkám za Řepku i za Spartu, že ho respektujeme a nebudeme se odvolávat,“ shrnuje i pohled tentokrát mlčenlivého Řepky letenský mluvčí Ondřej Kasík. Podobná relativní spokojenost přitom může panovat i na druhé straně a máme tím teď na mysli jablonecký tým.

Spokojen i Jablonec

Nadávky jeho hráčů ve zmíněném zápase se totiž vůbec neprojednávali, a ačkoliv se na přetřes dostal pyromanský rej jabloneckých fanoušků, severočeský klub odcházel ze Strahova nakonec s pokutou 30ti tisíc korun, které jistě severočeský rozpočet nezruinují.

Nakonec to tedy vypadá jako by se v onom zápase Sparty v Jablonci zase nic tak hrozného nestalo. Jenže stalo! Zatímco Řepkova gesta měla spíše mravní podtext, pyrotechnika v rukou fanoušků už hrozila i fyzickým nebezpečím.

V tomto porovnání je i mediální zájem o Řepkovu osobu, v porovnání s jedinou otázkou reportéra Radiožurnálu na adresu jednání o jabloneckých fanoušků, jasný dokladem domácích fotbalových priorit.

Když jsme u severočeských fanoušků, nutno dodat, že jejich chování směrem k Řepkovi ukázalo i na další klasicky "čecháčkovské" vlastnosti.

„On tam poznamenal i to, že urážejí jeho syna, že on se s tím setkává nejen při zápasech, ale i při jiných událostech. Hlavně řekl, že ho mrzí, že ti lidé, kteří to slyšeli, tak pak řekli, že raději nic neslyšeli,“ poodkrývá další skutečnosti celé kauzy kolem Řepky mluvčí disciplinární komisi Jaroslav Kolář.


Vlci a kozy

Za roušku zdánlivé anonymity davu se v Jablonci schovávalo pravděpodobně tentokrát celé hejno ukřičených fotbalových hrdinů, alespoň disciplinární komise podle svého vyjádření tomu uvěřila a uznala Řepkovi k dobru, že byl ke svým gestům částečně vyprovokován.

O tom, že kouzelná formule "Raději nic neslyšet" dorazila už i do světa fotbalu pak asi netřeba dlouze diskutovat. Ať už je pravda v kauze Řepky a jabloneckých fanoušků jakkoliv dobře skrytá, jedno už celá věc ukázala zcela jasně.


Fotbalová kultura pokud vůbec, prodělává v českých podmínkách, teprve svůj těžký a vysoce náročný porod. Přejme si ho jen za dohledu odborníků, jejichž skalpel umí také říznout a nereziví pouze strojovatostí svých každodenních tahů po kůži fotbalového národa.

Špičkový chirug si totiž nemůže dovolit udělat rozhodnutí, po kterém se takříkajíc vlk nažere a koza zůstane celá. Pokud je opravdu něco v českém fotbale, ať už na straně fanoušků či hráčů hrubě v nepořádku, mělo by se jasně pojmenováno a oním pomyslným skalpelem jednou pro vždy odstraněno. Jinak by se totiž z oněch koz časem mohli stát samotní vlci, kteří by požrali zbytky chutného masa, které v českém fotbale lze stále ještě najít.

Petr Kadeřábek, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme