Diváci na Stade de France při evakuaci po explozích spontánně zpívali francouzskou hymnu

Zatím se lze jen odhadovat, proč si teroristé v Paříži vybrali k paralelním útokům právě páteční večer. Ale jedním z epicenter neštěstí bylo severní předměstí Saint-Denis a tamní stadion, kde se hrálo fotbalové utkání Francie - Německo. Hrozivý vzkaz při vědomí, že za necelých sedm měsíců má na stejném místě začít masami navštěvované mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci na trávníku stadionu Stade de France, který se stal jedním z terčů teroristických útoků 13. listopadu v Paříži

Diváci na trávníku stadionu Stade de France, který se stal jedním z terčů teroristických útoků 13. listopadu v Paříži | Zdroj: ČTK

Při evakuaci ze stadionu začali odcházející diváci spontánně zpívat francouzskou hymnu. Bylo to po zápase, který se dohrál i přes tři výbuchy v těsném sousedství stadionu. Tedy v době, kdy už se Paříží i sociálními sítěmi nesla vlna zpráv o tom, jak hrozný večer město zažívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedním z terčů teroristických útoků se v Paříži stal i fotbalový stadion Stade de France, na kterém probíhalo utkání mezi Francií a Německem

Ke kondolencím a solidaritě vůči Pařížanům se vzkazy na svých twitterových účtech připojila i fotbalová komunita. Namátkou Thierry Henry, Didier Drogba, Robert Lewandowski nebo současný francouzský reprezentant Antoine Griezmann. Ten se přímo účastnil zápasu, během kterého byl jeden z atentátnických výbuchů slyšet až na trávníku.

Nálož totiž vybouchla u jednoho ze vchodů, kde zabila tři lidi. Na Stade de France se vejde celkem osmdesát tisíc fanoušků. Objevily se informace, že se atentátníci původně snažili bombu pronést na stadion, ale to se jim nepovedlo. Podle všeho to tak ve skutečnosti nebylo, ale jen to pomyšlení je děsivé.

Přitom za necelých sedm měsíců má právě na Stade de France začít a 10. července finálovým zápasem i skončit fotbalové Euro. To minulé v Polsku a na Ukrajině navštívilo skoro půl druhého milionu diváků.

ONLINE: Série teroristických útoků otřásla Paříží. Útočníci zabili okolo 127 lidí

Číst článek

Příští rok se bude hrát ještě o dvacet zápasů více, a na deseti stadionech se tím pádem očekává i rekordní návštěvnost. To může být nakonec spíš problém než radost.

Doba se mění a baron Coubertin by možná tentokrát řekl, že nebude důležité se tohoto turnaje zúčastnit, ale rozloučit se s ním s písní na rtech.

 

Fans sing the French national anthem as they evacuate Stade de France earlier..

Posted by When Sunday Comes on 13. listopad 2015

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme