Dohoda mezi FAČR a policií: právo veta i rozhodnutí o rizikovosti

Obnovenou dohodu o spolupráci při zápasech podepsala dnes s policií Fotbalová asociace České republiky. Stejně jako dosud platí, že policisté mohou při utkání zasáhnut až poté, co je k tomu vyzve pořadatel. Zápas může být navíc ze strany policie zakázán v případě nesplnění domluvených podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta předal informace od šéfa Sparty Křetínského o řízení profesionálního fotbalu protikorupční policii

Miroslav Pelta předal informace od šéfa Sparty Křetínského o řízení profesionálního fotbalu protikorupční policii | Zdroj: ČTK

Původní smlouva o spolupráci byla podepsána v roce 2009 v reakci na Zákon o Policii ČR, který upravoval třeba náhrady spojené se zásahem policie nebo vytvoření databáze těch, kteří narušují bezpečnost na utkáních.

„Spolupráce už je vyzkoušená a nastavená dobře. Nyní máme s touto spoluprací víc zkušeností, které jsme zakomponovali do této dohody,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Martin Červíček.

O tom, jak moc je utkání rizikové, bude ve finální fázi rozhodovat právě policie, která bude dohlížet i na to, do jaké míry plní pořadatel dohodnutá bezpečnostní opatření, která budou v licenčních smlouvách. Pokud tyto podmínky splněny nebudou, má policie právo odehrání utkání zakázat.

Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta uvítal především to, že policie bude mít poslední slovo při vyhodnocování rizikovosti utkání.

„Je důležité, že o tom rozhoduje policie, protože ta má ze sociálních sítí a dalších zdrojů daleko přesnější informace, kolik fanoušků se na zápas chystá a jaké bude jeho riziko,“ řekl Pelta s tím, že obnovená smlouva by měla pomoct také zkultivovat prostředí na stadionech, což se ale podle něj neobejde bez nutných investic.

„Chceme se přiblížit hokeji, protože na něj chodit je radost. Podobnou kulturu bychom chtěli i ve fotbale. Je k tomu ale třeba investovat nemalé prostředky.“

Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme