Dominance fotbalové Sparty: vyřazení z EL, vhodné posily, i morálka

Fotbalový ligový podzim v Česku skončil. A kdyby v jeho posledním zápase neporazila Slavia Liberec, vypadala by tabulka opravdu pozoruhodně - pražská S by přezimovala na jejích opačných pólech. Letenští jsou zatím v lize suverénní. Ani jednou neprohráli a vedou o pět bodů před Plzní. Přitom v létě to s nimi vypadalo bídně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty Roman Bednář (vlevo) a Bořek Dočkal

Fotbalisté Sparty Roman Bednář (vlevo) a Bořek Dočkal | Zdroj: ČTK

Během dvojutkání se švédským Häckenem si svěřenci Vítězslava Lavičky podzim zároveň zkazili, ale zároveň ho také nastartovali. Sice vypadli z Evropské ligy, ale o to víc se soustředili na domácí soutěž.

"Sparta je jednotná a hraje za to, aby si očistila ten škraloup. O to víc teď chceme být úspěšní v lize," prohlásil trenér Sparty. Kromě této motivace Vítězslava Lavičky a jeho týmu mělo brzké vyřazení z pohárové Evropy další dva efekty.

a) sparťanské vedení vhodně posílilo kádr.
Sice odešel Václav Kadlec, ale v kabině i bez jediné odehrané minuty pomohl Tomáš Ujfaluši a na hřišti byl hodně znát Bořek Dočkal.

b) Pražané na rozdíl od Plzně a Liberce neplýtvali silami v Evropě.
I když obránce Mario Holek s touto výhodou polemizuje: "Na druhou stranu jsou zápasy v Evropě krásné, a když se vydaří, tak pomáhají psychice a hernímu rozvoji mužstva."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězslav Lavička o dominanci fotbalové Sparty

A příčiny ligové suverenity podle Vítězslava Lavičky?
"Když to shrnu, tak je to poctivý fotbal. Sparťanský divák je náročný a my se chceme prezentovat konstruktivní hrou a hezkým fotbalem. Ten ovšem musí být podložen také pracovitostí, nasazením a zodpovědností po ztrátě míče. Zodpovědností každého jednotlivce za to, aby si dobře odvedl svoji práci. Jsem rád, že krůček po krůčku postupujeme touhle sezonou právě tímhle způsobem."

A také ty sparťanské obraty. Ze sedmi utkání, ve kterých Letenští prohrávali, v pěti zvítězili a dvě alespoň zremizovali. "Hráči mají sparťanské srdce na správném místě. Nechtějí prohrát, nechtějí ztrácet body," konstatuje Lavička.

Tento týden si sparťané podzim vyhodnotí, zanalyzují, co je třeba zlepšit, i případné změny v kádru. Pak je čeká dovolená a následně hájení pětibodového náskoku. "To je docela příjemné, ale o titulu se rozhoduje na jaře. To nejtěžší nás teprve čeká," říká sparťanský kapitán David Lafata.

Jan Suchan, Jiří Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme