Duel Plzně se Spartou nejspíš určí podzimního mistra

Očekávaný vrchol české fotbalové půlsezony se zítra odehraje mezi Plzní a Spartou za zvlášť zajímavých okolností. Oba soupeře dělí v tabulce jediný bod a utkávají se vzhledem k praxi posledních roků neobvykle až ve 13. kole, takže duel hodně napoví o podzimním mistrovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

limberský

limberský

Ale vzhledem k událostem posledních dní bude tento vyhrocený souboj poutat pozornost i v rovině fotbalově-politické.

Hrát se bude jen devět dní po definitivně osvobozujícím rozsudku Krajského soudu v Praze v procesu, který proti sobě Sparta s Plzní nepřímo vedly a který z jejich rivality na hřišti přímo vyplýval.

Tvrzení šéfa Sparty Daniela Křetínského podpořené notářsky ověřenou výpovědí některých sudích, že rozhodčí v lize nadržovali Plzni, soudy pro nedostatek důkazů opakovaně smetly ze stolu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejsledovanější duel podzimu připomíná Jan Kaliba

„Jsme rádi, že to takhle dopadlo, a je to pro nás uzavřená historie. Spartu jsme respektovali a respektujeme jako největší český klub historie a našeho největšího rivala v posledních letech,“ říká za plzeňský klub Pavel Pillár a rychle stáčí slova vystihující současný vztah s největším konkurentem do sportovní roviny.

Na druhé straně barikády, odkud za Spartu promlouvá Ondřej Kasík, je to s odpovědí na citlivé téma podobné. „Plzeň má respekt celého českého fotbalu za to, jakou silnou hráčskou generaci v poslední době má,“ říká.

Teď se oba velcí soupeři v boji o titul a tím i lepší výchozí pozici pro postup do bohaté Ligy mistrů utkávají v situaci, kdy je rozdíl mezi nimi v čele tabulky minimální, jednobodový, a o vítězi mohou rozhodovat detaily.

A zároveň - zvlášť po nedávném vítězství Plzně v Mladé Boleslavi ligovým ovzduším znovu poletuje otázka, jestli jsou rozhodčí na některá mužstva hodní a na Plzeň ještě hodnější a jak moc to případně souvisí s plzeňskou dvojicí Dagmar Damková, Roman Berbr v čele komise rozhodčích i celého českého fotbalu.

David Lafata | Foto: Filip Jandourek

„Za nás se tvrdilo, že rozhodčí pomáhají Spartě, svého času i Dukle. Vždycky něco takového je. Myslím, že není ani vhodné, aby se stýkali funkcionáři rozhodující o utkáních s funkcionáři různých oddílů. Pak to tomu dává příčinu,“ tvrdí na základě svého stále důkladného pozorování nejvyšší soutěže bývalý mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr.

„Myslím, že ale není rozhodčí, který jde do zápasu s tím, že teď musí pomoci Plzni. Možná to v něm je podvědomě, to neříkám, ale rozhodně ne úmyslně.“

Sobotní duel Plzeň - Sparta bude řídit a souboj s vlastním podvědomím, aby ho nepřinutilo být na jednu ze stran přísnější, bude svádět Jan Jílek. K ruce dostane v české lize netradičně pět pomocníků - podobně jako v evropských pohárech jsou totiž k zápasu nominovaní také brankoví sudí.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme