FAČR se s ministerstvem vnitra snaží zbavit fotbal výtržníků a chuligánů

Nekalosti fotbalových chuligánů Baníku a Sparty vyvolaly na jaře velká slova od vedení fotbalové asociace i ministerstev. A kdekdo začal slibovat, jak s výtržníky zatočí, potrestá je a nepustí na stadiony. A možná se budete divit, ale skutečně se leccos děje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha vs FC Baník Ostrava

AC Sparta Praha vs FC Baník Ostrava | Foto: Baník Ostrava, AC Sparta Praha

Symboliku nalezneme snadno - stačí připomenout, že ministerstvo vnitra, které na plánech proti chuligánům spolupracuje, sídlí na Letné, kousek od Sparty. A tuto agendu tam má na starosti Lubomír Janků, který se o ni zajímá už hodně dlouho.

„Jako fotbalový fanoušek už od šestnácti let. Fandil jsem a fandím Baníku Ostrava.“

Jako by ho k tomu osud předurčil. Spolupráce ministerstva vnitra a Fotbalové asociace ČR se zintenzivnila na jaře, ale dokonalý manuál je starý už šest let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chystáme databázi těch fanoušků, kteří se na stadionu nějakým způsobem provinili, vysvětluje Lubomír Janků z ministerstva vnitra

„Jde nám o to, aby se striktně uplatňovalo pravidlo pána domu a nečekalo se třeba jen na uložení trestu zákazu vstupu. Aby se i kluby vymezily proti osobám, které tam pravidelně páchají výtržnosti nebo používají zakázanou pyrotechniku a podobně,“ říká Lubomír Janků.

Třeba Plzeň už zjistila své příznivce, kteří používali dýmovnice při sobotním utkání se Spartou. A Sparta také dala opatrně najevo, že na těch, kvůli kterým pravidelně dostává pokuty, bude vyžadovat náhradu škody.

Což teď, když má od UEFA dvouletou podmínku uzavření stadionu, zní velmi výhrůžně. A k tomu se podle Miroslava Platila z Fotbalové asociace upravují i návštěvní řády.

„Klub sám může rozhodnout o tom, že potrestá fanouška velice rychle zákazem vstupu na fotbalová utkání třeba na rok nebo půl roku. Uloží tuto informaci do databáze a v případě, že si tento fanoušek půjde koupit vstupenku na základě adresného ticketinku, tak ten systém mu ji neprodá,“ vysvětluje Platil.

Aby to fungovalo, chystá se i systém, který výtržníka odhalí podle záběrů z kamer ještě dříve, než odejde ze stadionu. Pokud ale fanoušek nic neprovede, už při jeho opuštění se ze seznamu návštěvníků smaže a v žádném soupisu se neobjeví.

Bezpečnost na stadionech se bude nekompromisně vyžadovat, normy se ale ještě doplňují

Číst článek

„Bude to databáze těch, kteří se na stadionu nějakým způsobem provinili,“ vysvětluje Lubomír Janků. Potíž je v tom, že systém pro jeden stadion je pekelně drahý, propočítal to Miroslav Platil.

„Kdybychom novým systémem vybavovali všechny stadiony kompletně, tak to bude stát řádově kolem deseti milionů na stadion.“

Což by některé kluby zlikvidovalo rychleji než nájezd spojených sil Baníku a Sparty. Asociace tak slibuje přispět třeba penězi z vysílacích práv na ligu.

Počítá se také se školeními pořadatelů a po nezbytných bezpečnostních úpravách i komfortnějším prostředí na stadionech.

„Nejdeme jen cestou bezbřehé represe, ale myslíme i na fanouška. Dokážu si představit, jak on zase může vnímat ta opatření a přístup policie, pořadatelských služeb a podobně,“ říká Lubomír Janků.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme