Fotbalista Koller je teď spokojený třetiligový střelec

Nikdo mu na začátku kariéry nevěštil skvělou fotbalovou budoucnost, jako tomu bylo u jeho vrstevníků. Naopak - i vlastní fanoušci se mu často posmívali. Další část příběhu Jana Kollera je všeobecně známá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller se teď hlásí k barvám francouzského Cannes

Jan Koller se teď hlásí k barvám francouzského Cannes | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

V Belgii se vypracoval v kanonýra evropského formátu a stal se nejlepším střelcem české reprezentace. Teď se fotbalové putování dlouhána ze Smetanovy Lhoty uzavírá na Azurovém pobřeží. Nesměje se mu tam nikdo. Ve třetiligovém francouzském Cannes na něj nedají dopustit.

Fabrice prodává během domácích zápasů AS Cannes na hlavní tribuně stadionu Pierra de Coubertina oříšky. Těsně před výkopem má napilno, ale když zjistí, že jsem krajan největší osobnosti místního klubu, zasypává mě hrstmi darovaných lískových jader a také chvalozpěvy na Jana Kollera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalista Koller je teď spokojený třetiligový střelec

Se druhou jmenovanou činností rozhodně není sám. Českého útočníka tu obdivují a respektují všichni. A to bývali v Cannes zvyklí na lecjaká fotbalová jména.

,,Zidane, Patrick Vieira, to jsou fotbalisti, kteří tu začínali své kariéry. Oba to dotáhli až na kapitány francouzské reprezentace. Ale to už hráli jinde. Jan Koller je podle mě za posledních 20 let náš nejslavnější hráč,“ tvrdí mi fanoušek Frederic a nejvíce na Kollerovi obdivuje, že netrpí žádnými hvězdnými manýry.

V civilu je přístupný, na hřišti se i v sedmatřiceti letech svědomitě vrací a obětavě vypomáhá svým třetiligovým spoluhráčům v obraně. A i když to má na stadion ze všech hráčů nejdál, na tréninku je prý pokaždé včas.

,,Snažím se být dochvilný, ale také mě potkávají problémy na silnici. Takže vždycky závolám, pošlu zprávu, snažím se,“ uvádí mýtus vlastní dokonalosti na pravou míru vytáhlý kanonýr, kterému to stále pálí.

V utkání, které sleduji, dává jedenáctý gól v této sezóně a drží se v čele tabulky střelců třetí francouzské ligy. Po své trefě Jan Koller neposílá polibek do hlediště, což znamená, že jeho žena Hedvika tentokrát fandit nepřišla a zůstala doma v nedalekém Monaku.

Jan Koller skóroval i proti Rodez a vévodí střelcům 3. ligy ve Francii | Foto: Jan Kaliba

,,Už přituhlo, ale na většinu domácích zápasů chodí,“ přiznává někdejší reprezentant. Paní Kollerová svého manžela v akci neviděla, zato protihráči si ho všímají velmi pečlivě.

Někdy až příliš, což domácí publikum nese velmi nelibě. Když se český útočník stane obětí tvrdšího zákroku, provinilec to obvykle od fanoušků AS Cannes pořádně schytá.

„Přečti si jeho fotbalový životopis," to jsou nejslušnější slova, která si Kollera zfaulovavší protihráč musí vyslechnout. Příchod fotbalisty, který si zahrál i na mistrovství světa, vzbudil začátkem roku 2010 pozdvižení.

Smlouva bude za pět minut

A to nejen v Cannes, ale v celé soutěži na pomezí profesionálního a amatérského fotbalu. Kamkoli teď klub z Azurového pobřeží přijede, tam na visí na plakátech podobizna slavného Čecha. Nechodí se na zápas proti Cannes, ale proti Kollerovi.

,,Je pravda, že v těch menších městečkách, takže tam to je trochu pozdvižení. Ale je to příjemné, že vás lidé přivítají a nenadávají,“ říká.

AS Cannes je tradičním francouzským oddílem, který dnes ale živoří. Od Jana Kollera si tu ale slibují, že pomůže ve městě zvednout zájem o fotbal a klubu k postupu do druhé ligy, což je reálné.

Takže příští rok možná bude z velkého fotbalu odešedší Koller k vidění ve druhé francouzské lize. Pokud ovšem obě strany prodlouží smlouvu, která končí v létě.

Jan Koller, Vratislav Lokvenc a Petr Čech | Foto: Ondřej Prokop

To je otázka pro Jana, protože kdyby to bylo na nás, může hrát za Cannes třeba do šedesáti. On je poctivým fotbalistou a obrovským vzorem pro své spoluhráče, ti vedle něho rostou. Jestli postoupíme, měl by Jan ještě jeden rok vydržet. Všichni v to doufáme,“ říká sportovní manažer AS Cannes Xavier Nielsen a jeho nejvyšší a nejslavnější podřízený ho uklidňuje.

,,Já mám pořád chuť do fotbalu, jsem tu spokojený a rád bych ještě hrál. Domluvení budeme za pět minut, nikam jim neuteču. V žádných podmínkách problémy nemáme,“ líčí Koller.

AS Cannes a Jan Koller, to je tedy - zdá se - stále perspektivní spojení. Českému obrovi tělo slouží, těží z toho, že s velkým fotbalem začal později. Opotřebovaný je hlavně psychicky, takže si vychutnává pohodu zápasů, po kterých mu zatleská pár stovek lidí, načež v klidu odjede domů do Monaka.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme