Fotbalisté Brazílie děsí před šampionátem soupeře i svého trenéra výsledky

Většina Brazilců si myslí, že pořadatelství fotbalového mistrovství světa jejich zemi neprospěje. Ale to se samozřejmě může změnit, pokud se bude dařit jejich fotbalistům. Šampionát je v Brazílii po 64letech a domácí tým má velkou šanci ho ovládnout. Je nejen favoritem zahajovacího utkání a své skupiny, ale i celého mistrovství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miláček brazilského národa Neymar bude hlavní hvězdou výběru své země

Miláček brazilského národa Neymar bude hlavní hvězdou výběru své země | Zdroj: Reuters

Napovídají tomu i vítězství 5:0 nad Jihoafrickou republikou a 4:0 nad Panamou v přípravných zápasech. Výsledky budí u soupeřů respekt a obavy. Ale děsí se jich i trenér Brazilců- Luis Felipe Scolari.

„Vyhrát patnáct zápasů je krásné, ale potřebujeme ještě osm dalších. Ještě jeden přátelák a sedm následujících, aby z nás byl někdo, kdo bude mít uznání a vstoupí do historie," říká muž, který se do historie jako trenér mistrů světa dostal už v roce 2002.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představení účastníků fotbalového MS ze základní skupiny A

Tehdy s Brazílií vyhrál šampionát v Koreji a Japonsku a využil k tomu třeba kvalit Ronaldinha, Ronalda nebo Rivalda, teď se spoléhá na Hulka, Freda, či Neymara. Ale pro soupeře to znamená stále stejnou hrozbu.

„Je to pro nás čest, že můžeme hrát první zápas šampionátu proti Brazílii. Celý svět se na nás bude dívat a my se budeme snažit překvapit Brazilce," připomíná chorvatský trenér Niko Kovać.

Jakýkoliv úspěch proti Brazílii by jeho týmu hodně pomohl. Chorvatsko může při troše štěstí navázat na slavné časy těsně po rozpadu federace a s Mandžukićem nebo Modrićem opět usilovat o postup ze skupiny.

Ani Mexičané neskládají zbraně

Vyšší cíle se čekají od Mexika, tradičního účastníka mistrovství světa, který ale ani jednou nezískal některou z medailí a na posledních čtyřech šampionátech pokaždé odehrál čtyři zápasy a skončil tedy v osmifinále.

Mexický záložník Andres Guardado to pochopitelně chce změnit, ale vyhlašování velkých cílů nepatří mezi jeho oblíbené fráze.

„Nemám rád to slovo povinnost, protože přináší zbytečný tlak. Ale ten pátý zápas bychom teď chtěli hrát… Samozřejmě, cílem je dostat se do finále a stát se šampiony. Nechceme se spokojit jen s tím, že bychom konečně v osmifinále vyhráli, ale už je to taková posedlost, když se nám to nepovedlo v předchozích letech."

Co by za takové úvahy dal outsider skupiny. Nadšený útočný africký styl Kamerunu už více než 20 let působí jako příjemné zpestření základních skupin mistrovství světa. Až na jedinou výjimku v roce 1990 ale zůstane vždy jen u základní skupiny.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme