Fotbalisté budou podle trenéra Bílka v nejsilnější sestavě

Fotbaloví fanoušci se před polednem dozvěděli, které hráče uvidí v nejbližších zápasech evropské kvalifikace, a někteří z nich se možná ještě teď nepřestali divit. Vedle zkušených opor najdou v nominaci na utkání ve Španělsku a s Lichtenštejnskem také překvapivá jména.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sraz fotbalové reprezentace. Trenér Michal Bílek.

Sraz fotbalové reprezentace. Trenér Michal Bílek. | Foto: Filip Jandourek

Chelsea, Arsenal, Galatasaray, Doněck, ale také FK Viktoria Žižkov. Klubová příslušnost na seznamu nominovaných fotbalistů je nečekaně pestrá, vedle Petra Čecha, Tomáše Rosického či Milana Baroše.

Právě ti patří k těm obvyklým oporám, a shodou okolností si mohou všichni tři zahrát v reprezentaci po osmdesáté, najdeme ve 22-ti členném seznamu také jméno Tomáše Vaclíka, gólmana jednadvacítky, který ale chytá pouze druhou nejvyšší soutěž u nás.

V klubu, který zatím mnohem víc proslavil spíše Eman Habásko, jeden z "Mužů v ofsajdu" spisovatele Karla Poláčka.

„Já jsem počítal s tím, že třetím brankářem bude Grigar, ale má zdravotní problémy, proto jsem sáhnul do jedenadvacítky pro Vaclíka, který podával velmi spolehlivé výkony,“ zdůvodňuje svou volbu Michal Bílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté budou podle trenéra Bílka v nejsilnější sestavě

Ten, tak jako Karel Brückner před Mistrovstvím světa v roce 2006, povolal do národního týmu fotbalistu z druhé české ligy. S "opravdu nepatrným" rozdílem, že tehdy šlo o zkušeného reprezentanta Karla Poborského.


Mladíci budou celé soustředění

Teď jde o skoro 21-letého gólmana jednadvacítky. Mimochodem právě 21 bude Tomáši Vaclíkovi 29. března, kdy si Češi zahrají o kvalifikační body s Lichtenštejnskem. A Vaclík by měl být u toho, protože s ním kouč Bílek počítá na celou část programu.

„Dohoda s trenérem Dovalilem je taková, že hráči s námi budou po celou dobu toho našeho soustředění,“ objasňuje Bílek. Stejně jako dalších pět stabilních hráčů jednadvacítky, mezi kterými je také další nováček v reprezentačním A týmu, Libor Kozák z Lazia.

„Byť teď nenastoupil dvakrát v základu Lazia Řím, tak před tím pravidelně nastupoval a prosazoval se i střelecky. Je to hráč, který je velmi silný ve vápně. Dovede se prosadit po standardních situacích a velmi dobře drží balón.“

To ostatně Michal Bílek očekává i od dalších pěti útočníků, které na kvalifikační zápasy ve Španělsku a s Lichtenštejnskem povolal, a platí to i pro Milana Baroše.

Baroš ano, Petržela s Horváthem ne

Reprezentační kouč na fotbalistu tureckého Galatasary Istanbul stále hodně spoléhá, přestože teď o něm v posledních dnech slyšel spíše negativní zprávy ne zrovna fotbalového typu.

„Mluvil jsem s ním o všem i o tom, co se píše v tisku. Řekl mi, že se nejednalo o nic dramatického. Počítám s tím,že Milan Baroš nastoupí od začátku. Spoléhám na to, že ten náš výkon v útočné fázi velmi pozvedne,“ věří reprezentační kouč.

Mezi fotbalisty, kteří výkon českého týmu pozvednout nemohou, je třeba plzeňský Milan Petržela, který přes solidní výkon v nedávném přípravném duelu v Chorvatsku tentokrát pozvánku nedostal.

„Je pravda, že v Chorvatsku podal velmi kvalitní výkon, ale pravidelně nehraje.“ A Michal Bílek nepovolal ani spoluhráče Milana Petržely z Plzně, který pravidelně hraje, Pavla Horvátha, přestože prý o něm uvažoval.

Ale jinak má Michal Bílek k dispozici nejsilnější kádr od svého příchodu na lavičku národního týmu, a sám to i přiznává, i když hodně opatrně.

„Já jsem říkal už před Litvou, že máme k dispozici to nejsilnější a nedopadlo to dobře. Ale momentálně je tohle to nejlepší, co můžeme mít k dispozici,“ mluví kouč národního týmu Michal Bílek o hráčích, které povolal na zápasy evropské kvalifikace ve Španělsku 25. a s Lichtenštejnskem 29. března.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme