Fotbalisté Sparty zakončili podzimní část výhrou v Jablonci, zvítězila také Dukla

Ve fotbalové Gambrinus lize vítězily v sobotu pražské kluby, oba navíc na venkovních stadionech. Sparta potvrdila ve svém posledním utkání podzimní části pozici ligového lídra a vyhrála v Jablonci 3:2, na hřišti Olomouce zase loupila Dukla, které domácí Sigma podlehla 1:2.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Sparty se radují z rozhodující branky Marka Matějovského

Hráči Sparty se radují z rozhodující branky Marka Matějovského | Zdroj: ČTK

Utkání v Jablonci nabídlo divákům atraktivní fotbal s šancemi na obou stranách. Na gól se čekalo pouhé čtyři minuty, poté se prosadil kanonýr David Lafata, který se tak připomněl svému bývalému zaměstnavateli.

Severočeši zareagovali na inkasovaný gól nejlepším možným způsobem. Zpřesnili hru, zpevnili obranu a velice brzy vyrovnali pohlednou brankou Vojtěcha Kubisty na 1:1. Za dalších deset minut se navíc jablonecký tým dostal po trefě Vaňka dokonce do vedení.

O poločase se proto hovořilo o možném konci vítězné série sparťanů, třináct minut po přestávce ale vrátil zápasu nerozhodný stav Ladislav Krejčí, který po rychlém protiútoku úspěšně zakončil střelou na vzdálenější tyč.

Rozhodující moment přišel v 78. minutě. Střídající Marek Matějovský po pouhé minutě pobytu na hřišti napínavý zápas rozhodl, když geniálním obloučkem nachytal gólmana Valeše a poslal vedoucí tým ligové tabulky do vedení.

Domácí na třetí inkasovaný gól odpovědět nedokázali, sedm minut před koncem nastřelil Hubník pouze břevno hostující branky. V závěru ještě dostal jablonecký Beneš červenou kartu, v oslabení dohrávající Baumit tak podlehl Spartě 2:3.

V Olomouci rozhodl Hlinka

V úvodu utkání mezi domácí Olomoucí a Duklou byli aktivnější hosté, Nestor ani Mareš ale skóre sobotního duelu neotevřeli. Domácí až později odpověděli střelou Ordoše, jehož pokus gólman Rada vytěsnil na břevno. Také díky jeho povedenému zákroku mohla Dukla ve 21. minutě slavit vedení po trefě Nestora.

Radost svěřencům trenéra Kozla dlouho nevydržela, už o tři minuty později obstřelil Radu Martin Doležal a bylo vyrovnáno. V závěru první půle mohl Pražanům vrátit vedení Mareš, ve stoprocentní příležitosti ovšem zblízka přestřelil.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky vstoupila Sigma mnohem odvážněji, výraznější šanci si však vytvořit nedokázala. Dukla předváděla kompaktnější výkon a čekala na svou šanci. A v 77. minutě se dočkala poté, co si Marek Hlinka naběhl na přesný centr a nikým neatakovaný rozvlnil síť olomoucké branky.

Na druhé vyrovnání už se Hanáci ve zbytku zápasu nezmohli, a tak slaví zasloužené vítězství hosté. Ti se v tabulce Gambrinus ligy posouvají na čtvrté místo, kde také v případě jakékoli bodové ztráty Liberce v pondělním utkání se Slavií přezimují. Olomouc je momentálně devátá.

16. kolo první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc - Dukla Praha 1:2 (1:1)
Branky: 23. Doležal - 21. Néstor, 77. Pospěch. Rozhodčí: Orel - Peřina, Pilný. ŽK: Navrátil, Varadi, Škerle - Romera, Štetina. Diváci: 3462.

Sestavy:
Olomouc: Zlámal - Varadi, Škerle, Šindelář, Javůrek - Wijlaars, Houska - Schulmeister (57. Vepřek), Ordoš, Navrátil (78. Karaš) - Doležal (70. Lietava). Trenér: Psotka.
Dukla: Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Hlinka, Gedeon - Mareš (71. Kalouda), Marek Hanousek (90. Božič), Néstor - Pospěch (85. Marek). Trenér: Kozel.

Baumit Jablonec - Sparta Praha 2:3 (2:1)
Branky: 15. Kubista, 25. Vaněk - 4. Lafata, 58. Krejčí, 78. Matějovský. Rozhodčí: Příhoda - T. Kovařík, Arnošt. ŽK: Beneš - Costa, Vácha. ČK: 86. Beneš. Diváci: 3553.

Sestavy:
Jablonec: Valeš - Zoubele, Beneš, Rossi, Čížek - Kubista, Loučka - Vaněk (88. Vukadinovič), Piták (76. Kopic), Novák (85. Třešňák) - Hubník. Trenér: Skuhravý.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Holek, Brabec, Costa - Vácha, Mareček (57. Bednář) - Dočkal, Hušbauer (77. Matějovský), Krejčí (89. Přikryl) - Lafata. Trenér: Lavička.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme