Fotbalisté West Hamu se za tři roky přestěhují na olympijský stadion

Fotbalový klub West Ham United se po olympijských hrách v Londýně v roce 2012 přestěhuje na olympijský stadion. Rozhodla o tom společnost, která má na starosti využití olympijského areálu. O stadion měl zájem také konkurenční klub z Londýna - Tottenham Hotspur. Volbu ogranizačního výboru olympijských her musí ještě posvětit vládní komise a londýnský starosta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský stadión v Londýně

Olympijský stadión v Londýně | Foto: LOCOG

West Ham má v plánu snížit kapacitu z 80 na 60 tisíc a chce stadion propůjčit i jiným sportům nebo kulturním akcím. Do nového stánku se chce West Ham přestěhovat v roce 2014.

"West Ham investuje do stadionu 95 miliónů liber. A co je asi nejdůležitější, zachová atletickou dráhu a tím vlastně i olympijský odkaz toho stadionu. Naopak Tottenham chtěl stadion přestavět ryze pro fotbal," řekl radiu Česko londýnský spolupracovník Ondřej Tuček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté West Hamu se za tři roky přestěhují na olympijský stadion

Organizační výbor měl přitom původně s využitím olympijského stadionu jiné plány. Měl sloužit atletům s kapacitou 25 tisíc míst. Ale organizátorům se pro tento plán nepodařilo najít ručitele ani provozovatele, proto do hry vstoupily fotbalové kluby. Z bitvy dvou velkých rivalů nakonec vyšel jako vítěz West Ham. Tottenham tak bude muset postavit nový stadion, nebo zrekonstruovat ten stávající na White Hart Lane.

"Plány na nový stadion existovaly už dlouho předtím, než se Tottenham začal ucházet o olympijský stadion. Pro fanoušky je hlavně důležité, aby klub zůstal na severu Londýna, protože tam patří," pokračuje Ondřej Tuček, podle kterého se oba kluby ucházely o olympijský stadion především kvůli dopravní infrastruktuře.

"Dopravní infrastruktura je v okolí olympijského stadionu téměř ideální, řekl bych nejlepší na britských ostrovech. Ke stadionu vedou asi čtyři linky metra, takže by se to mělo, aspoň v to oba kluby doufají, odrazit i na návštěvnosti stadionu. Kapacitu 60 tisíc míst by byl asi na každý zápas schopen naplnit spíše Tottenham," řekl radiu Česko Ondřej Tuček z Londýna.

Alena Benešová, Lenka Buriánková, Ondřej Tuček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme