Fotbalisté Žiliny chtějí v Lize mistrů poprvé bodovat

Fotbalisté slovenské Žiliny postoupili na úkor Sparty do Ligy mistrů. V nejprestižnější klubové soutěži ale zatím nezískali ještě ani bod. Dnes mají poslední příležitost to změnit v zápase proti moskevskému Spartaku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liga mistrů

Liga mistrů | Foto: UEFA

Vraťme se teď na chvíli pár měsíců zpátky, na Letnou na první ze dvou duelů Sparty a Žiliny v kvalifikaci o Ligu mistrů. Vzpomínáte, jak tehdy kamerunský útočník letenského týmu Leonard Kweuke běžel v úvodu utkání úplně sám na brankáře a velkou šanci neproměnil. A na to, jak naopak jiný forvard z Afriky Momodou Ceesay později celý dvojzápas rozhodl.

'Kdyby' není úplně tím nejoblíbenějším slovem fotbalových trenérů, ale mohlo to být klidně obráceně. Slovenský šampion se teď nemusel trápit v Lize mistrů, a Sparta mohla mít v evropských pohárech klidně dohráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Žiliny nastoupí v Lize mistrů proti Spartaku Moskva

"Žilina maximálně využila našich absencí a problémů, které jsme měli. Tak to prostě ve fotbale chodí. Kdybychom se Žilinou hráli teď, byli bychom určitě daleko silnější. Ale to nejde změnit," nechtěl se už příliš zabývat minulostí trenér Sparty Jozef Chovanec.

A není divu, hromová skandování 'Demisi!' v té době Chovanec přeslechnout nemohl, na to byla malá zima, aby se své uši obalil klapkami. Přesto, není úplně jednoduché se ubránit dojmu, že to nakonec nebylo tak zlé, že Pražané do prestižní a štědře dotované soutěže nepostoupili.

Díky dobrým výsledkům v Evropské lize obohatili klubový i národní koeficient více body než ten svůj a slovenský Žilina, která zatím všechny své duely ve skupině prohrála, a může být - pokud to zopakuje i ve své derniéře proti moskevskému Spartaku - šestým klubem v historii Ligy mistrů, který nedokázal ani jednou aspoň remizovat.

Hapal: Žilina si zvýšila kredit

"Překvapila nás nesmírná kvalita mužstev, která mají ty nejlepší hráče světa ať se jedná o Chelsea, Marseille nebo Spartak Moskva. Do nich máme hodně daleko. Pro nás to bylo zpestření, zápasy měly nádhernou atmosféru a i když jsme zatím ještě nebodovali, tak pro hráče to byla velká zkušenost," říká český kouč slovenského šampiona Pavel Hapal.

A zkušenost k nezaplacení i pokud jde o peníze získané už pouhou účastí v Lize mistrů. Na ty už Sparta asi jen těžko dosáhne, i když si díky výsledkům v Evropské lize přišla už teď také na slušnou částku. Navíc cena fotbalistů, kteří jsou vidět v souvislosti se vstřelenými brankami a výhrami, asi poroste víc, než v případě těch, kteří jdou se svým týmem od porážky k porážce.

"I když jsme v těch zápasech nepůsobili tak, jak si fanoušci představovali, kredit Žiliny se určitě zvýšil. Protože hrát Ligu mistrů, kde je 32 nejlepších týmů Evropy, to prostě ten kredit zvýší," myslí si Pavel Hapal.

Alena Benešová, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme