Fotbalová asociace ČR vzdala kandidaturu na Euro 2020, nedohodla se s městem

Fotbalová asociace ČR definitivně vzdala snahu kandidovat na spolupořádání mistrovství Evropy v roce 2020 v Praze. Chybí jí totiž garanční smlouva s magistrátem hlavního města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

Vedení metropole se obává, že by muselo v případě problémů hradit náklady na konání akce, proto smlouvu nepodepsalo. Uzávěrka kandidatur je v pátek.

Praha by musela smlouvu podepsat na dnešním zasedání magistrátu, ale nakonec záležitost ani neprojednávala. Podle radního Lukáše Manharta je projekt kandidatury nepřipravený a nikdo o něm poslední tři měsíce s Prahou oficiálně nejednal. To však FAČR odmítá.

Podmínkou kandidatury je stadion s kapacitou 30 000 míst

„Asociace učinila maximum k zajištění všech potřebných podkladů a finančních záruk k podání kandidatury, která by mohla být úspěšná. Tento projekt byl zcela kompletní a nezahrnoval žádné závazky k zabezpečení finančních prostředků na rekonstrukci stadionu ze strany státu nebo magistrátu,“ uvedl v prohlášení předseda FAČR Miroslav Pelta.

Povedlo se mu prý dát dohromady všechny potřebné dokumenty, chyběla už jen smlouva s magistrátem. „Poslední věc, nezbytná pro dokončení naší kandidatury, byl právě souhlas pořadatelského města,“ uvedl Pelta s tím, že o kandidaturu už nebude dále usilovat.

O to, aby byla Praha zařazena mezi 13 hostitelských měst a mohla pořádat tři zápasy základních skupin a jedno osmifinále, usilovala FAČR od loňského září, kdy podala první přihlášku. Podmínkou kandidatury je ale stadion o minimální kapacitě 30.000 míst.

FAČR chtěla původně mistrovství Evropy hostit na Strahově, kde by vybudovala nový národní stadion. Vláda ale odmítla dát projektu finanční záruky.

Rozšíření stadionu v Edenu by hradil soukromý investor

FAČR poté přišla s variantou, že by se akce mohla uskutečnit v Edenu. Ten by se ale musel rozšířit, náklady na rekonstrukci by podle tisku činily asi miliardu korun. Tu by hradil soukromý investor.

Právě o změně projektu prý s Prahou nikdo z FAČR nejednal. Poslední oficiální jednání se měla konat před třemi měsíci, a to ještě o strahovském projektu. „Od té doby žádné oficiální jednání ze strany FAČR iniciována nebyla,“ poznamenal Manhart.

Vedení města přesto podle Manharta informace o možnosti pořádání akce v Edenu neoficiálně dostalo. Již před třemi měsíci také získalo návrh třístranné smlouvy mezi Prahou, FAČR a UEFA.

„Pro hlavní město je v současné době vyloučené bavit se o uzavření této smlouvy,“ uvedl Manhart.

Podle primátora jde o špatně odvedenou práci fotbalové asociace

Pokud by FAČR neměla peníze na zvýšení kapacity stadionu, musela by náklady v řádu miliard korun zaplatit podle Manharta Praha. Město podle něj nedostalo záruky, že FAČR potřebné finance získá.

Radnímu pouze došel e-mail od britské společnosti, která ‚deklaruje vůli‘ peníze zajistit. „Nejedná se o faktickou záruku,“ podotkl Manhart.

To však FAČR odmítá. „Bonita finanční záruky byla poskytnuta renomovanou mezinárodní společností s jedním z nejvyšších ratingů dostupných v pojišťovnictví a FAČR tuto záruku konzultovala i se zástupci UEFA,“ uvedl Ivo Sekerka, který měl projekt za FAČR na starosti.

Podle studie auditorské společnosti KPMG, kterou si FAČR nechala vypracovat, by úspěšná kandidatura mohla přinést během 10 let do veřejného sektoru finanční prostředky ve výši čtyř miliard korun.

Manhart uvedl, že Praha pořádání mistrovství ‚v obecné rovině‘ podporuje, pro město by to podle něj mělo velmi pozitivní přínos. Přesto magistrát trval na tom, že FAČR podklady nedostatečně připravil, což prohlásil také primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Pokud se to má nějak nazvat, tak je to špatně odvedená práce fotbalové asociace,“ řekl Hudeček.

Předseda FAČR Miroslav Pelta kritiku odmítá

„Chceme se zásadně ohradit proti nařčení z diletantismu, protože celý projekt byl vypracován ve spolupráci s renomovanými společnostmi, které měly na starosti i přípravu kandidatur pro ME 2012 a MS 2022,“ uvedl Pelta.

„Dnešní rozhodnutí magistrátu je ztrátou pro Prahu, celou Českou republiku a především její fotbalové příznivce,“ dodal.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme