Fotbalová liga začíná. Kluby si přijdou na víc peněz

Fotbalové prázdniny v Česku končí všem prvoligovým klubům a jejich fanouškům. Nová sezona Gambrinus ligy začne právě dnes zápasem Bohemians 1905 - Slavia Praha. Můžeme se těšit na některé novinky, které prvoligový fotbal na českých a moravských stadionech nabídne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplický útočník Libor Došek ohrožuje branku Bohemians. Foto: František Bílek

Teplický útočník Libor Došek ohrožuje branku Bohemians. Foto: František Bílek | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

Česká nejvyšší soutěž začíná necelý týden po finálovém duelu mistrovství světa v Jižní Africe. Fotbalová euforie u fanoušků tak může pokračovat. Otázkou je, jak příznivce, namlsané přehlídkou světové špičky, uspokojí úroveň domácí soutěže.

„Myslím, že to není pro fotbal špatně. Závislost, kterou mistrovství mezi fanoušky vytvořilo, nadále trvá. Pozornost příznivců se nyní upne na ligu, aby mohli fotbal nadále sledovat. Mistrovství světa bylo takovým způsobem takticky a strategicky svázáno, že opravdu krásných zápasů zase tolik nebylo,“ uvedl David Dušek, generální ředitel agentury STES, která je marketingovou firmou Českomoravského fotbalového svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Dušek ze společnosti STES mluvil v Ranním Interview o startu fotbalové Gambrinus ligy

Agentura se stará o prodej televizních práv, které jí kluby svěřily. A podle slov jejího generálního ředitele se podařilo pro prvoligové zástupce tentokrát sehnat víc peněz než dříve.

„Staráme se zhruba o pět až deset procent rozpočtů klubů a tato procenta jsme dokázali navýšit. Základní fixní sazbu se nám podařilo zvýšit pro každý klub Gambrinus ligy zhruba o dvacet procent. V průměru tedy dostávají od nás 7,5 milionu korun. Navíc se nám podařilo o sto procent navýšit bonusy za umístění v lize. Prvních pět klubů získá výrazně vyšší odměny, což může dost zásadně zatraktivnit celou ligu,“ prozradil Dušek, podle něhož by soutěž měla být finančně zajištěná.

Sponzoři a televize zájem mají

„Ale devadesát procent finančního zatížení nesou kluby. Těžko můžu hodnotit v jaké situaci jsou. To zhodnotíme až po sezoně, kdy kluby odehrají to, co odehrát mají. Věřím, že technicky i hráčsky budou zajištěné,“ řekl.

Zápasy Gambrinus ligy budou vysílat hned tři televizní společnosti, což je převratná novinka. V každém kole uvidí diváci na televizních obrazovkách čtyři zápasy. Pohodlí u televizních obrazovek tak bude znamenat výraznou konkurenci pro stadiony, kam budou chtít kluby přilákat co nejvíce fanoušků.

„Fotbal ale přeci žije atmosférou v hledištích a kluby určitě budou fanoušky do hledišť lákat. My nabídneme pro fanoušky soutěže a také některé novinky, jako třeba odposlouchávaného rozhodčího," slíbil generální ředitel STES.

Televizní společnosti a média všeobecně mají o český ligový fotbal zájem. Zatím se zdá, že zájem mají i sponzoři a partneři a fotbalová liga nemusí řešit situaci jako například hokejová extraliga, která navzdory zlaté medaili reprezentantů na mistrovství světa ztratila generálního partnera a nového zatím nemá.

„Naše jednání probíhají zatím tak, že o žádného z partnerů nepřijdeme a naopak se nám sponzorský pool podaří rozšířit. Ale je zřejmé, že každého se dotkla krize, i naši partneři šetří a přistupují k fotbalu jako k prohloubení vztahu se svými klienty. A dívají se, jaká čísla pro ně fotbal generuje,“ dodal Dušek.

Petr Král, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme