Fotbalové Spartě vážně hrozí třetí rok po sobě sezona bez titulu

Jsou neslavnějším a historicky také nejúspěšnějším českým klubem a také mají zřejmě nejvíce fanoušků. Jenže už třetí rok po sobě možná skončí bez ligového titulu. Fotbalová Sparta prošla v posledních letech hned několika zásadními změnami, ale s kritickými situacemi si zatím dlouhodobě nedokáže poradit, jako teď naposledy v Liberci, v utkání 26. kola, po kterém ztrácí už 5 bodů na vedoucí Plzeň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 26. kola první fotbalové ligy Slovan Liberec - Sparta Praha 4. května v Liberci. Zklamaní hráči Sparty po prohraném zápase.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy Slovan Liberec - Sparta Praha 4. května v Liberci. Zklamaní hráči Sparty po prohraném zápase. | Zdroj: ČTK

„Nasazení je jeden z hlavních předpokladů toho, aby byl tým úspěšný, je to jeden z nositelů úspěchu. A to jsem u některých postrádal. Ano, jsem naštvaný, a kdyby kdokoli ze sparťanů nebyl, bylo by to špatně. Věděli jsme, o co tady hrajeme, a nezvládli jsme to,“ musel se i trenérský gentleman Vítězslav Lavička po výbuchu v Liberci hodně přemáhat, aby si neulevil jiným způsobem.

Je to sice sport, a v životě jsou důležitější věci, jenže vyprávějte to fanouškům, kteří každý rok poslouchají o nové moderní Spartě, týmu s velkou perspektivou, který ovšem jarní finiš nezvládá. Alespoň tak to teď čtyři kola před koncem nejvyšší domácí soutěže vypadá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová Sparta ztrácí na první Plzeň už pět bodů a titul se jí vzdaluje

„Nechci malovat čerta na zeď… neříkám, že na sto, ale na pětasedmdesát procent už je jasno. Nechci spekulovat, ale víte, jak to je, je to pět bodů z dvanácti a Plzeň je zkušený mančaft, nevím sice, jaký mají los, ale bude to už dost složité. Titul jsem přál víc Spartě, zažil jsem tam dva fantastické roky, ale je to tak, jak to je,“ přál by titul klubu, za který sám dva roky hrával, současný liberecký kapitán Radoslav Kováč.

Jenže zároveň vnímá, jaké jsou ještě reálné možnosti Plzně a Sparty v soupeření o ligový titul. Pražané se upínají k možnosti, že i Západočeši body v ligovém finiši ztratí, koneckonců hrají ještě také s rozjetým Slovanem, ale 5 bodů je celkem dost na to, že na tom byli ještě před pár týdny oba rivalové stejně.

Chtěli jsme to vítězství víc, říká exsparťan v dresu Liberce Kováč

Číst článek

„Sparta je prostě specifický klub a kdo z hráčů v ní chce uspět, musí počítat s tím, že tlak je ve Spartě enormní, a to v každém zápase, proti každému soupeři. A ambice a cíle jsou tam vždycky nastaveny na nejvyšší úroveň.“

Pražané se nechali ukolébat úspěchy

Trenér Vítězslav Lavička ví, o čem mluví, podobný tlak ho na podzim roku 2008 připravil o trenérský post ve Spartě, a přestože má teď na Letné nesrovnatelně lepší pozici, ani on nejspíš klub s největším rozpočtem v Gambrinus lize zatím nedotáhne k titulu.

Jeho svěřenci se totiž až příliš nechali ukolébat vlastními úspěchy a rozptylovat okolím, místo toho, aby se dál drželi stejné linie. A že už je teď situace velmi vážná, si kouč Lavička zřejmě uvědomoval, když krátce po přestávce posledního nepovedeného duelu v Liberci stáhl ze hřiště dispečera hry, ovšem v posledních týdnech nevýrazného Marka Matějovského.

Trenér Vítězslav Lavička (vlevo), Josef Hušbauer a další hráči fotbalového klubu Sparta Praha se 27. září v Praze šešli s novináři před sobotním derby se Slavií. | Foto: ČTK

„U Marka byla v některých okamžicích patrná frustrace, ale viděl jsem ji na více hráčích, nejen na Markovi,“ říká Lavička a ani náznakem se nechce o sparťanského kapitána otřít, dobře ví, jaký potenciál v sobě Marek Matějovský má i kolik dobrého toho pro tým v minulosti udělal.

Na druhou stranu, to, že letenský kapitán není opravdovým lídrem v situacích, kdy týmu teče do bot, přehlédnout nejde. Ale jiný přirozený vůdce s dostatečnou herní kvalitou zatím na Letné nedorostl. Minimálně v tom má teď Plzeň větší náskok, než je současných 5 bodů.

Jaroslav Plašil, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme