Heslo fotbalového MS neplatí, proti němu je 41 procent Brazilců

Měsíc před začátkem mistrovství světa ve fotbale v Brazílii není zdaleka všechno hotovo. Čtyři stadiony se ještě neotevřely veřejnosti. O víkendu fanoušci otestovali stadion v Sao Paulu, kde se bude šampionát zahajovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do roku 2010 měla Maracana dvoustupňové tribuny

Do roku 2010 měla Maracana dvoustupňové tribuny | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Právě o arénu klubu Corinthians byly snad největší starosti. První nápor fotbalových příznivců při exhibici vydržela. „Stadion je výborný, nejmodernější, jak v nejvyspělejších zemích. A věřím tomu, že kolem stadionu to ještě pro mistrovství dotáhnou,“ říkal jeden z fanoušků.

Narážel na stále ještě nedokončené okolí stadionu, kde zazní 13. června první hvizd mistrovství světa. Zcela hotové ještě nejsou boční tribuny a detaily na celé stavbě.

Kromě nehotových stadionů můžou nastat problémy i na letištích. Třeba rozšířený terminál v hlavním městě Brasílii už cestujícím slouží. Jinde se ale práce zpozdily. A minulý týden pohrozila stávkou v průběhu šampionátu federální policie, která kontroluje na letištích pasy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před MS ve fotbale sleduje David Koubek

Na hranicích se ale jinak nezahálí. O víkendu začala velká bezpečnostní operace - na silníčních přechodech i na zelené hranici v neprostupné Amazonii. Je to největší jednorázová mobilizace vojska, námořnictva i letectva.

Dřív, než se plánovalo, vyšly do ulic policejní posily v Rio de Janeiru, které bude nejvíc lákat turisty, ale kde se v posledních týdnech událo několik incidentů v chudinských čtvrtích.

Všichni jsme jeden - heslo oficiální písně mistrovství - teď ale v Brazílii neplatí. Zatímco dříve visely i měsíc před mistrovstvím národní vlajky a žluto-zelené fábory či praporky, tento rok jako by mistrovství nebylo vůbec, a tím spíš ne v této zemi.

Žádné velké olé olá se zkrátka v zemi fotbalu zaslíbené nekoná. Fotbalový svátek připomínají pouze obchody se suvenýry nebo reklamy v televizi. Přesto se například sběratelské album se samolepkami fotbalových reprezentantů trhá prodejní rekordy.

Podle posledního průzkumu je ale proti konání mistrovství 41 % Brazilců, pro jen 48 %. Ve všech 12 pořadatelských městech se ale zároveň chystají demonstrace.

David Koubek, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme