Hrát fotbal v amazonských tropech není nebezpečné, říká šéflékař FIFA

Američtí ani portugalští fotbalisté ještě nemají v kapse postup do osmifinále mistrovství světa, ani nejsou vyřazení. Ale na jednu jistotu se přesto mohou spolehnout. Při vzájemném zápase se zpotí a unaví jako málokdy předtím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anglický útočník Wayne Rooney se osvěžuje během zápasu s Itálií v Manausu

Anglický útočník Wayne Rooney se osvěžuje během zápasu s Itálií v Manausu | Zdroj: Reuters

Jsou totiž po Angličanech, Italech, Kameruncích a Chorvatech dalšími, které čeká utkání v klimaticky náročných podmínkách amazonského Manausu.

„Máme tu horko, vysokou vlhkost vzduchu. Hráči na to nemůžou být zvyklí a musí to přece mít dopad na jejich výkony,“ říká místní čerstvě dospělá rodačka Samea.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vrchním lékařem FIFA Jiřím Dvořákem mluvil Jan Kaliba

Hodně se diví, proč ze všech míst na planetě vybrali pro zápasy mistrovství světa ve fotbale zrovna její město.

Manaus bychom mohli vyhlásit klimatizovanou republikou uprostřed amazonského žáru, ale když z důsledně chlazených místností vyjdete na ulici, praští vás těžký a horký vzduch do nosu jako těžká palice. A v Areně Amazonia pochopitelně při zápase žádná klimatizace zapnutá nebude.

„Když teplo stoupá, tak jsou hráči rychleji unavení. Nehraje to ale velkou roli, oba týmy jsou na tom stejně. Nepomáhá tomu ani relativní vlhkost, hráči se musí aklimatizovat, je nutné dostatečně pít. Když by to došlo do extrémů, tak bychom zavedli pauzy, aby se mohli hráči ochladit,“ říká vrchní lékař FIFA, původem Čech Jiří Dvořák.

Dále vysvětluje, že rozhodčí má přesné instrukce, kdy by měl hráčům dopřát zvláštní pauzu na občerstvení.

Na občerstvovací přestávku zatím nedošlo

Podmínky by měly dosáhnout alespoň 32 stupňů takzvané WetBulb Globe teploty, která se určuje podle teploty a vlhkosti vzduchu, síly větru a podle toho, do jaké míry je jasná, anebo zatažená obloha.

Ve dvou už odehraných zápasech v Manausu na občerstvovací přestávky nedošlo a zpětná vazba od hráčů Dvořáka trochu překvapila.

„Angličané si nestěžovali vůbec a Italové, kteří jsou ze Sicílie nebo Kalábrie zvyklí, tak říkali, že bylo trochu teplo. Hráči i trenéři budou vždy něco kritizovat, obzvláště, když jim to nejde od nohy,“ dodává Dvořák.

Šéflékař FIFA Jiří Dvořák | Foto: Jan Kaliba

Američané jsou zvyklí z kvalifikace

Nejvíc kritický byl autor jedné z italských branek ve vítězném utkání s Anglií Claudio Marchisio. Prohlásil, že bylo takové horko, až to někdy vypadalo, že hráči mají halucinace.

„Trénovali jsme v lednu v horkém Sao Paulu, byli jsme se podívat i tady v Manausu a dalších městech. Dali jsme hráčům možnost nechat se naočkovat, a co se veder týče, jsme na ně zvyklí z kvalifikačních zápasů ve Střední Americe. Ostatně i na Floridě taková máme, takže se cítíme velmi dobře připraveni,“ slevuje ze své původní kritiky utkání v Manausu americký kouč Jürgen Klinsmann.

Nechtěné MS v pralese. Obyvatelům Manausu turnaj v ničem neprospěje

Číst článek

Šéflékař FIFA Dvořák ujišťuje, že hrát tady na břehu Amazonky fotbal, není nebezpečné.„Všichni jsou to zdraví kluci, všichni jsou vyšetření a tuhle teplotu mohou normálně vydržet. Jsou dobře připravení a trénovaní,“ uzavírá.

I Portugalci kvůli nedělnímu půlnočnímu zápasu zvolili pro závěrečnou přípravu před turnajem Floridu a teď se jim to může vyplatit.

V Aréně Amazonia v Manausu se dva zápasy odehrály, další dva se tam ještě odehrají. | Foto: Reuters

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme