Jako doma. Německým fotbalistům fandí na jihu Brazílie vesnice imigrantů

Německo dnes nastoupí v osmifinále mistrovství světa ve fotbale proti Alžírsku v jihobrazilském Porto Alegre. A právě Německo se tam může cítit víc jako doma než na severu Brazílie, kde doposud hrálo a kde má tréninkový kemp. Dokonce by ve spolkovém státě na samém jihu země mohli němečtí hráči promluvit s obyvateli i rodným jazykem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva podnikatelé tu založili pivovar Edelbrau. Dělají pivo podle německého receptu a mají s ním v regionu úspěch - německé má v Brazílii dobrou pověst

Dva podnikatelé tu založili pivovar Edelbrau. Dělají pivo podle německého receptu a mají s ním v regionu úspěch - německé má v Brazílii dobrou pověst | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V jihobrazilské vesnici Nova Petrópolis je k dostání bramborák, uzené, čepované pivo ve sklenici s uchem. K tomu se návštěvníci mohou podívat podívat, jak spolu po parketu ve zdejší Biergarten křepčí smíšené i ženské páry.

„Já jsem se narodil v Brazílii, moji rodiče, prarodiče a praprarodiče taky. Rodina Kuhnů přišla z městečka Hunsrück v Porýní-Falci,“ prozrazuje čiperný senior Aloisio Kuhn.

Město založili němečtí přistěhovalci v půlce 19. století. Jako jedno z mnoha měst ve státě Rio Grande do Sul. Přestože v Brazílii se vždy všichni přistěhovalci rychle smísí, tady si ale ještě zachovají tradice a jazyk, starší generace mluví spíš německy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německou vesnici na jihu Brazílie navštívil zpravodaj ČRo David Koubek

„Němčinu si tady zachovávají lidé, kteří žijí spíš ve vnitrozemí státu. V posledních deseti letech jsme ale ztratili hodně němčiny. Děti mluvit nechtějí. Možná tak když se naučí něco ve škole, ale to nestačí,“ stěžuje si Kuhn.

Místní se snaží zachovávat aspoň kulturní tradice. Mají nejrůznější hudební nebo taneční spolky a právě teď i gastronomický festival. Nabízejí klobásky, řízek čili šnicl, pivo nebo svařák.

Do fotbalového MS zasáhl ramadán. Někteří hráči ho dodržují, jiní odkládají

Číst článek

Německé pověsti ale využívají i místní podnikatelé. Dva spolu založili mikropivovar Edelbrau. „Vaříme tu podle německého zákona čistoty – jen z vody, chmele, sladu a kvasnic. A to, že je pivo německé, hodně prodáva,“ říká Valentina Pivová, jejíž příjmení Piva je ale italského původu.

V místním hotelu i pivovaru ale mají brazilské vlaječky a jsou fanoušky brazilské reprezentace. V dnešním osmifinále ovšem budou fandit Německu.

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme