Jan Kaliba: Blatter bude gratulací Masopustovi sbírat volební body

Do zástupu gratulantů brzy osmdesátlietého Josefa Masopusta se dnes při vyhlášení ankety Fotbalista roku zařadí i sám prezident Mezinárodní fotbalové federace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter na MS "20" v Egyptě

Prezident FIFA Sepp Blatter na MS "20" v Egyptě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Bylo by ale naivní hledat za bleskovou návštěvou Seppa Blattera v Praze nezištnou touhu šéfa FIFA potřást osobnosti československého fotbalu pravicí a předat dárek. Výhody z téhle cesty budou kynout hlavně Blatterovi.

Ve FIFA se totiž blíží prezidentské volby, a Blatterovi se teplé místečko neomezeného vládce jedné z nejbohatších organizací světa ani po třinácti letech opouštět nechce. Hlasovat bude na konci května každá fotbalová federace sdružená ve FIFA, a tak je chytré setkávat se s jejich předsedy pokud možno osobně a šikovně si zajistit přízeň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba: Blatter bude gratulací Masopustovi sbírat volební body

Přesně tohle se stane dnes po slavnostním večeru ve Stavovském divadle. Z vyhlášení ankety Fotbalista roku se Blatter přesune na schůzku s hlavou Českomoravského fotbalového svazu Ivanem Haškem, společnost jim má údajně dělat i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš.

Jistě přijde řeč na to, jak si všichni mohou být vzájemně prospěšní. Český hlas je sice pro Blattera malou rybou, ale prezident FIFA jako zkušený funkcionář ví, že není radno podceňovat situaci. A tak využil příležitosti, a tak svým služebním tryskáčem za peníze FIFA nabral kurs Praha.

Jako zástěrka a důvod této cesty krásně poslouží osmdesátiny Josefa Masopusta, na které byl prezident FIFA oficiálně pozván. A tak Blatter vlastně neporuší pravidlo, podle kterého si náklady na předvolební kampaň musí každý prezidentský kandidát uhradit sám.

Takže až uvidíte záběry či fotky usměvavého šéfa světového fotbalu, jak horlivě tiskne Masopustovu ruku, obdiv k československé fotbalové legendě za tím příliš nehledejte. Spíš to bude nutné gesto na cestě za tím, aby si Blatter na další roky pojistil své mocenské postavení, vládu nad obřím rozpočtem nebo třeba právo rozhodovat o přidělování reklamních i televizních práv na mistrovství světa.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme