Jan Kaliba: Podvod jako svérázný styl hry fotbalové Sparty

Na první pohled to vypadá, že Sparta našla nového střelce. Pavel Kadeřábek dvěma góly rozhodl o úterní výhře českého mistra nad Zenitem Petrohrad na přípravném turnaji ve Španělsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťan Kadlec v dresu Kadeřábka

Sparťan Kadlec v dresu Kadeřábka | Foto: Vjačeslav Jevdokimov www.fc-zenit.ru

Tak to aspoň hrdě stálo na sparťanském webu i v kusých zprávách, které ze Španělska přišly. Jenže potíž je v tom, že ve skutečnosti přesně střílel Václav Kadlec. Ano - ten Kadlec, kterého Sparta kvůli nemoci omluvila z reprezentačního srazu české jednadvacítky před přípravným zápasem v Nizozemsku.

A o první reprezentační start, navíc v rodné Pule a proti českému A-týmu, připravila Sparta také chorvatského obránce Manuela Pamiće. Ten pro změnu nastoupil v dresu Jakuba Podaného. A do třetice - za Spartu hrál i další pro nemoc omluvený reprezentant Tomáš Pekhart.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba: Pražská Sparta vymyslela, ale nedomyslela zajímavý fotbalový podvod

Drzost je v dnešním světě bohužel vcelku užitečná vlastnost, ale když se to s ní přežene, může se projevit jako hlupáctví. Pravda, Španělsko je daleko, čeští novináři a fanoušci také, tak proč nevymyslet kulišárnu.

Pro Spartu mají Pamić s Kadlecem a Pekhartem zajisté větší cenu, když se připravují v klubu na blížící se zápas proti Liverpoolu, než aby pobíhali někde v Chorvatsku a Nizozemsku v reprezentačních dresech.

P za P, K za K

Jenže bohužel pro sparťany klubový fotograf Zenitu Petrohrad nelenil a pořídil z utkání spoustu fotografií, které pak ruský klub je pak zveřejnil na svých webových stránkách.

Právě tím dostal sparťanský vynález zásadní trhlinu, protože Sparta se prý s Petrohradem dohodla, že žádné záznamy ani fotografie z utkání se nikde neobjeví. Jenže fotky se objevily a je z nich nade vší pochybnost zřejmé, že postavy Jakuba Podaného a Pavla Kadeřábka byly v této komedii smyšlené.

Roli Podaného ztvárnil právě Pamič a úlohy Kadeřábka se s chutí zhostil Kadlec. Povšimněte si rafinované shody počátečních písmen příjmení zaměněných postav.

Tahle podoba se hodí, protože hráči nosí při zápasech na dresech kromě čísel i jmenovky. Kromě toho za Spartu hrál i další nemocný Tomáš Pekhart. Český rozhlas si všeho povšiml ve středu dopoledne a okamžitě vyhledal toho nejvíce podvedeného, tedy trenéra Lvíčat Jakuba Dovalila.


„Dostali jsme oficiální omluvenku, když mi volal ve čtvrtek ředitel Otava, že oba ulehli, že mají 39 horečky a že na ten sraz nebudou připravení. Já jsem souhlasil, protože když má někdo v pátek horečky, tak těžko může ve středu podat top výkon. No jestli to tak bylo, tak je to špatné, ale já s tím nic neudělám. Je to nefér vůči reprezentaci i těm ostatním klubům, které ty kluky měly také na soustředění,“ pravil udiveně, když se o celé téhle taškařici v Nizozemsku dověděl, Dovalil.


Sparta ukázala, jaký styl hry vyznává

Poté, co Sparta zjistila, že tajemství je venku, spustila záchrannou akci. Titulek velebící dvojnásobného střelce Kadeřábka z webových stránek klubu zmizel a objevilo se vysvětlení.

Kadlec, Pekhart i Pamič se zázračně uzdravili, stihli to doslova na poslední chvíli, a tak si dokonce museli vypůjčit dresy svých spoluhráčů, a proto prý došlo ke komické záměně.

Vedení české jednadvacítky i chorvatského národního týmu sparťané údajně informovali. Možná ano, ale až poté, co zjistili, že se všechno provalilo. Kouč jednadvacítky Dovalil o celém případu poprvé slyšel od reportéra Radiožurnálu půl hodiny před středečním polednem.

Spartu teď čeká vysvětlování fotbalovému svazu a možná i jeho disciplinární komisi. Podle regulí FIFA teoreticky hrozí pražskému klubu i mezinárodní distanc. V neformální rovině je to ale jednoduše jedna velká ostuda a výpověď o svérázném sparťanském stylu hry.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme