Jan Kaliba: Prezident FIFA Blatter možná skončí, 'útočí' na něj silný soupeř

Režimy v arabském světě se v poslední době hroutí a po Tunisku nebo Egyptě se pádu autoritářského vládce možná brzy dočkáme také u jedné vlivné sportovní organizace. Prezident Mezinárodní fotbalové federace se za posledních 35 let měnil pouze jednou. Teď se zdá, že dny Švýcara Seppa Blattera v čele FIFA mohou být po jarních volbách sečteny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter na MS "20" v Egyptě

Prezident FIFA Sepp Blatter na MS "20" v Egyptě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Na rozdíl od posledních voleb se totiž Blatterovi objevil protikandidát, a to navíc velmi nebezpečný. Svůj úmysl stanout v čele FIFA oficiálně oznámil Katařan Mohammed Bin Hammam.

O jeho ambici stát se jednou Blatterovým nástupcem, se vědělo delší dobu. Ovšem čekalo se, že to bude spíš plynulé střídání stráží než přímá konfrontace. Bin Hammam se do ní ale pouští a zřejmě ví, co dělá. Až dosud byl totiž Blatterovým spojencem ve výkonném výboru FIFA, kterému velký šéf svěřil vlivnou funkci předsedy výboru Goal Bureau.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba: Prezident FIFA Blatter možná skončí, 'útočí' na něj silný soupeř

A právě toho chce teď Katařan využít. Goal Bureau má totiž na starosti hospodaření s obrovskými sumami peněz, které ve formě každoročních dotací přerozděluje všem 208 národním svazům sdruženým ve FIFA.

Zvláště pro početný zástup menších federací jde o důležitou příjmovou položkou a Bin Hammam už slíbil, že přidělovanou částku zvýší na půl milionu dolarů. Zaměřit se na menší svazy je chytré, protože při volbách se rozdíly stírají a hlas delegáta ze souostroví Tuvalu má stejnou váhu jako hlas Německa nebo Brazílie.

Hlavní zbraní jednašedesátiletého podnikatele ale může být to, že na Blattera - po léta kritizovaného za neprůhledné hospodaření s prostředky FIFA - leccos ví. Jestliže se Katařanovi skutečně povede Blattera sesadit, pomyslný kruh se uzavře.

Právě Bin Hammam pomohl před třinácti lety Blatterovi do funkce tím, že štědře sponzoroval jeho předvolební kampaň. Byla to dobrá investice. Mimo jiné pomohla Kataru k pořadatelství světového šampionátu. Teď katarský multimilionář větří, že přišla ta pravá chvíle poslat Blattera do důchodu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme