Japonci jsou vděční českým fotbalistům, že přijeli

Fotbalová reprezentace zatím na svém japonském turné nijak neoslnila, což může změnit v zítřejším zápase proti domácímu týmu. Český fanoušek by to jistě uvítal. Ovšem Japonci i v Japonsku dlouhodobě žijící Češi oceňují vystoupení výběru Michala Bílka už teď. Nehodnotí při tom totiž výkonnost českého mužstva, ale jeho prostou přítomnost v katastrofami zkoušené zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ORž-Japonci si účasti české reprezentace na Kirin Cupu v těžké době cení

ORž-Japonci si účasti české reprezentace na Kirin Cupu v těžké době cení | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Peru makeru, Peru makeru!“ Takovým pokřikem ještě český národní tým nikdo nikdy nepovzbuzoval. Při zápase v Macumotu vymyslela mnohonárodnostní skupinka fanoušků české reprezentace rýmovaný pokřik Peru makeru, který – přeloženo z japonštiny – znamená, že Peru prohraje. Sice neprohrálo, ale Češi to u Japonců evidentně vyhráli už před zápasem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonci jsou vděční českým fotbalistům, že přijeli

„Kvůli problémům s jadernou elektrárnou ve Fukušimě odřekly účast na Kirin Cupu národní týmy Nového Zélandu nebo Černé Hory. Ale Češi se nelekli a přiletěli, za to jim chci poděkovat. Všechny Japonce to těší a mě samozřejmě taky,“ říká Muneaki Konno, vedoucí japonsko-české společnosti v Jokohamě.

Své díky dává najevo také transparentem, který rozvinul na stadionu v Macumotu. Totéž zopakuje ve svém domovském městě v utkání Čechů s Japonci.

„Tam nahoře byl ještě jeden, ale to je jiná skupina. Mají taky podobné nápisy. Vnímají to samozřejmě pozitivně, protože co se stalo, stalo se. My jsme rádi, že přijeli. Spousta cizinců odřekla zájezdy nebo odjela. Takže je dobře, že jak Češi, tak Peruánci přijeli, to je bez diskuse,“ vysvětluje původem Kladeňák Václav Bošek.

V Japonsku žije už osm let, a proto je pro jeho dočasnou domovinu česká účast na Kirin Cupu důležitá z hlediska mezinárodní prestiže země a jakéhosi turistického marketingu. On sám si v červenci bere dovolenou, aby mohl odjet pomáhat do oblastí zasažených vlnou tsunami.

Život funguje normálně

Ovšem stejně jako ho zlobí, že zahraniční média občas japonské problémy zveličují, nevěří úplně ani informacím z japonských zdrojů, které mají tendenci situaci zlehčovat. Například doma v Tokiu pije vodu z kohoutku, ale i přes ujišťování úřadů, že není závadná, ji nejprve nechá osm dní odstát. Právě tak dlouhý je totiž poločas rozpadu radioaktivního jódu.

Čeští fotbalisté se pochopitelně s takovýmito dilematy nepotýkají a elektrárně Fukušima se nepřiblíží na více než 280 kilometrů.

„Těžko říct, jak asi byly ty oblasti zasažené nebo jak to od Tokia nahoru vypadá. Řekl bych, že tady život funguje normálně,“ říká za fotbalové reprezentanty jejich kapitán na Kirin Cupu Petr Čech.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme