Je to tým, který může vyhrát, věří Brazilcům bývalý sportovní komentátor Braga Júnior

Zažil všech pět titulů brazilské fotbalové reprezentace, a u toho vůbec prvního byl téměř nejblíž. Brazilec Braga Júnior je posledním žijícím rozhlasovým komentátorem, který přenášel finále mezi domácím Švédskem a Brazílií v roce 1958. A díky němu mohla celá Brazílie hned slavit. Ve fotbalovém deníku s ním mluvil zpravodaj David Koubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braga Junior ve svém domě poblíž Natalu na severovýchodě Brazílie

Braga Junior ve svém domě poblíž Natalu na severovýchodě Brazílie | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Dnes už je Braga Junior bělovlasý muž, ale utkání i ve svých 81 letech si pamatuje skoro jako by to bylo včera.

„Tehdy se vymanili z komplexu podvraťáků. Ten byl v té době rozšířený ve všech oblastech sportu. Basketbalu, volejbalu… Zkrátka ano, jsme schopni se dostat do finále, ale tam prohrajeme,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo David Koubek pozval k mikrofonu brazilského rozhlasového komentátora Bragu Júniora, který komentoval zisk prvního titulu brazilské reprezentace v přímém přenosu.

Tenhle psychologický blok na Brazilce dopadl v roce 1950 na stadionu Maracana, kdy museli kapitulovat před Uruguayí. Uvolněni nebyli hráči ani před finále ve Švédsku. Navíc museli nastoupit místo ve žlutých dresech v modrých.

„Víte, jak jsou brazilští hráči pověrčiví. Takže na nich bylo třeba pořádně psychologicky zapracovat. Šéf delegace a majitel mého rádia jim opakoval, že modrá je barva pláště patronky Brazílie, panny Marie z Aparecidy,“ vzpomíná Júnior.

A povedlo se, Brazilci vyhráli. Podle Bragy Júniora zisk titulu ve Švédsku pomohl ohromně celému brazilskému sportu.

„Zemi to neskutečně pomohlo. Brazílie dnes ještě není nějaká absolutní sportovní velmoc. Ale je to tým, který může vyhrát. Může vyhrát mistrovství světa tady, ano, může…,“ věří.

Radost z historické sportovní události mohl tehdy z předalekého Švédska přenést na brazilské fanoušky jedině rozhlas. Televize tehdy za oceán v přímém přenosu nevysílala. Dnes je ale všechno jinak. I v tom, že brazilští hráči mají sebevědomí, stejně jako fanoušci.

„Viděl jsem teď přípravný zápas proti Panamě. A pokud vstoupí do mistrovství s touhle kuráží a s touhle chutí, tak bude těžké prohrát. No, ale víš, jaký je fotbal…,“ říká bývalý sportovní komentátor.

Braga Júnior dnes bydlí u moře na severu, nedaleko Natalu. Na zápasy se tam ale nechystá. Přesto má o týmech přehled a soupeře hodnotí jako nebezpečné.

Za celou svou kariéru byl tento dodnes vitální muž v desítkách zemí a nekomentoval jen fotbal. Miluje Formule 1, byl u prvního rozhlasového přenosu z Japonska, tehdy to byl box. Poprvé vysílal sport ve stereu, z tenisu v Madison Square Garden.

Největší zážitek kariéry ale pro něj zůstává zisk prvního mistrovského titulu ve fotbalu v roce 1958. Není divu, že mezi třemi nejlepšími brazilskými sportovci v jeho žebříčku jsou dva šampioni ze Švédska. „Pelé, Ayrton Senna a Garrincha,“ přiznává.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme