Jsou mladí a úspěchu se nebojí. Na hvězdnou Argentinu vyrukují hladoví Belgičané

Před šampionáty se rojí spousta černých koňů, ale často málokterý někam docválá. Na mistrovství světa Brazílii se tuhle roli fotbalistů, kteří nepatří k hlavním favoritům, ale mohou překvapit, daří naplňovat Belgičanům. Svou skupinu suverénně vyhráli, vyřadili Američany, ale svou skutečnou sílu mohou ukázat až v sobotním čtvrtfinále proti Argentině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičtí hráči se baví bagem

Belgičtí hráči se baví bagem | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Rudí ďáblové se na souboj s Messim a spol. připravovali v golfovém resortu u MogidasCruzes nedaleko Sao Paula, kde během šampionátu pobývají.

V areálu osázeném palmami a plném zeleně to mají Belgičané ze svých pokojů jenom pár kroků na tenisové kurty nebo ke golfovým jamkám, ale nejvíc času pochopitelně tráví na zdejším fotbalovém hřišti. Není to jenom z povinnosti, tuhle generaci, která po letech úpadku dostala belgický fotbal znovu mezi světovou elitu, fotbal tady na šampionátu prostě baví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgičané plní roli černého koně turnaje. Jejich formu otestují Argentinci

„Jsme hrdí a šťastní, že si lidé u nás doma zase užívají. Pro většinu z nás je to sice první mistrovství světa a jsme mladí, ale spousta z nás hraje ty nejlepší soutěže světa a víme, jak se hraje o trofeje. Je potřeba, abychom zůstali uvolnění a všichni se podřídili potřebám týmu. V tomhle ohledu si podle mě nemůžeme stěžovat na nezkušenost,“ říká Kevin De Bruyne, třiadvacetiletý záložník Wolfsburgu.

Ambiciózní tým, jehož soupisku tvoří plno mladých a hladových talentů, má na povel Daniel van Buyten, poslední mohykán současného belgického mužstva, který ještě zažil, když Belgie po vyřazení Čechů v baráži hrála na světovém šampionátu před 12 lety naposledy.

„Život je už tak dost těžký, takže zkoušíme nepřipouštět si tlak a dělat si tím život ještě těžší. Ale máme po 12 letech zase dobré mužstvo, je plné úspěšných mladých fotbalistů. Na začátku turnaje jsem cítil, že jsme byli ještě trochu nejistí, ale je to každým zápasem lepší,“ myslí si Daniel van Buyten.

Podle urostlého, téměř dvoumetrového, hráče, jenž hájí barvy Bayernu Mnichov, se Belgičané chytili v zápase s bezstarostnými Američany.

„Osmifinále s Američany už jsme odehráli s uvolněnou myslí a doufám, že totéž bude platit i proti Argentině. Chceme ji vyřadit, což znamená zvládnout i nejlepšího hráče světa. Je to velký úkol, ale tlak teď bude větší na Argentince než na nás,“ vyhlašuje Daniel van Buyten.

Pokud se mu se spoluhráči rychlým a nápaditým fotbalem povede zatím nevýraznou a nudící Argentinu zastavit, doskáče tenhle černý kůň do semifinále a přinejmenším vyrovná historicky nejlepší belgický výsledek na mistrovství světa - čtvrté místo z turnaje v Mexiku před 28 lety.

V metropoli Brasilia se hraje od 18 hodin českého času.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme