Legendární Josef Masopust dnes slaví 80. narozeniny

Získal prestižní ocenění pro nejlepšího fotbalistu hrajícího v Evropě - Zlatý míč. Velkou měrou se zasloužil o zisk bronzové medaile na evropském šampionátu v roce 1960 a o dva roky později dovedl národní tým do finále mistrovství světa v Chile. Řeč je o legendárním Josefu Masopustovi, který právě dnes slaví jubilejní osmdesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Masopust

Josef Masopust

V pražské Dukle, kde zažil nejúspěšnější období kariéry, tak i v české reprezentaci byl skutečnou duší mužstva. Slavný dukelský trenér Jaroslav Vejvoda říkal svým svěřencům: "Když nevíš co s míčem, přihraj Masopustovi".Když byl na hřišti, nebo ještě lépe, když byl na hřišti a pelášil s balónem , nebylo možno ho zastavit.

I když nebyl zdaleka nejrychlejší, to, co ho zdobilo, byla geniální myšlenka a instinkt. Ve své době patřil mezi světové hvězdy, což potvrdil především na mistrovství Evropy v roce 1960 ve Francii a hlavně na světovém šampionátu 1962 v Chile. Tam hrála Československá reprezentace finále proti Brazílii. Kanárci sice vyhráli 3:1, ale Masopust byl jediným Čechoslovákem, který dokázal dát soupeři gól, a to hned úvodu zápasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legendárnímu Josefu Masopustovi je právě dnes 80 let

"Radši bych místo první dal poslední branku toho utkání, která by bývala rozhodla o tom, že titul by jsme si odvezli k nám do Československa," říkal tehdy Josef Masopust.

Zlatou medaili s týmem sice nezískal, ale díky svým výkonům se zapsal do fotbalové historie. A to, co mu už nikdo nemůže rozhodně vzít a co si každý při vyslovení jeho jména vybaví, je bezesporu získání Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě za rok 1962.

Alena Benešová, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme