Ligoví rozhodčí prožili špatný úvod jara, zápas o 'titul' ale zvládli

Sedm rozhodčích potrestala svazová komise kvůli chybám v úvodu jarní části Gambrinus ligy, a třeba šéf komise Luděk Macela prohlásil, že horší začátek nepamatuje. Sudí, kteří pískali v aktuálním 20. kole, už se výraznějších přehmatů vyvarovali. A naštěstí to platilo také o utkání, které může rozhodnout o mistrovském titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trénink rozhodčích-vlevo Howard Webb

trénink rozhodčích-vlevo Howard Webb | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Nejde o úlevu. Pokud lidé dělají práci dobře, tak se výsledky dostaví. Myslím, že celý tým rozhodčích odvedl velice kvalitní výkon,“ prohlásil v rozhovoru pro Radiožurnál Václav Krondl, sám bývalý špičkový mezinárodní sudí, a také poslední český rozhodčí na velké akci, kterou bylo v jeho případě EURO 1996 v Anglii.

Václav Krondl teď jezdí na zápasy jako delegát, a v tomto kole dohlížel na práci arbitrů ve zřejmě nejsledovanějším zápase jarní části Gambrinus ligy mezi Plzní a Spartou. A mohl je pochválit. Hlavně tedy za to, jak posoudili klíčový okamžik a sice gól Pavla Horvátha, který dostal míč za čáru celým objemem možná jen o pár milimetrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ligoví rozhodčí prožili špatný úvod jara, zápas o 'titul' ale zvládli

Rozhodčí nemohou používat video, a kvůli ne zrovna velké ochotě FIFA alespoň diskutovat o využití moderní techniky při řízení zápasů, se to asi v nejbližší době jen tak nezmění. Takže musejí spoléhat hlavně na rychlost svých nohou a dobrý zrak.

A raději nedomýšlet, co by se stalo, kdyby teď sudího v jednom z nejdůležitějších duelů sezony právě nohy a zrak zradily, jako se to stalo shodou okolností v zápase Plzně v minulém kole na Slovácku.

Tam špatně postavený asistent na čáře Jaroslav Moudrý odmával Západočechům neexistující ofsajd, připravil je tím o regulérní gól, body, peníze, a sebe po následném trestu o velký fotbal.

Pozorný asistent

Ondřej Pelikán, který byl teď druhým pomocníkem hlavního rozdočího ve zmíněném utkání o první místo v tabulce si vedl mnohem lépe, i když to byla na posouzení hodně obtížná situace. Vždyť i z opakovaných záběrů leckdo nemusel mít jistotu, a rozhodčí má jen jeden reálný pohled.

„Tam hrála roli výborná koncentrace asistenta číslo 2. Předešel jakýmkoliv diskuzím,“ naráží někdejší úspěšný mezinárodní sudí Václav Krondl na to, co by nejspíš následovalo, pokud by Plzeň nad Spartou kvůli špatně posouzené gólové situaci nevyhrála. Takhle mohou Západočeši v následujících deseti kolech hájit pětibodový náskok před úřadujícími šampióny.

A rozhodčí? Ti se budou snažit, aby svými chybami nejen do boje o titul co nejméně zasahovali. Ostatně, jestli nechválíme dne před podvečerem ukáže třeba už dnešní dohrávka 20. kola mezi Ostravou a Mladou Boleslaví.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme