Messiho nadvláda skončila. Zlatý míč získal Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, hvězda Realu Madrid a portugalské reprezentace, vyhrál Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu za rok 2013. Ocenění získal po čtyřletém kralování Lionela Messiho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý míč FIFA za rok 2013 vyhrál Cristiano Ronaldo

Zlatý míč FIFA za rok 2013 vyhrál Cristiano Ronaldo | Zdroj: ČTK

Právě Messi byl, společně s Francouzem Franckem Ribérym, jeho konkurentem v nejužším výběru. Trenéři národních týmů, jejich kapitáni a novináři z celého světa ale zvolili osmadvacetiletého Portugalce.

V Curychu s ním přebíral cenu jeho tříletý syn Cristiano, který si během emotivního proslovu svého otce s prestižní cenou hrál. Cristiano Ronaldo cenu získal, přestože nevybojoval žádnou týmovou trofej. Vstřelil ale 69 branek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu Cristiana Ronalda držitelem Zlatého míče FIFA hodnotil redaktor Deníku Sport Stanislav Hrabě

„Jsem velmi šťastný, je velmi těžké tuto cenu vyhrát,“ řekl dojatý Ronaldo „Chtěl bych hrozně moc poděkovat všem svým spoluhráčům v klubu a národním týmu i všem, kdo mi pomáhají v osobním životě: své přítelkyni, přátelům a synovi. Mohu říct pouze to, že je to velmi emotivní okamžik," doplnil rodák z Madeiry.

Střelec Realu Madrid, který v letošní sezoně dotáhl portugalskou reprezentaci k účasti na mistrovství světa v Brazílii, získal cenu již podruhé. Z premiérového vítězství se radoval v roce 2008.

Trenérem roku Heynckes

Nejlepším trenérem roku 2013 se stal bývalý kouč Bayernu Mnichov Jupp Heynckes. Osmašedesátiletý Němec v hlasování porazil bývalého trenéra Manchesteru United Alexe Fergusona a dalšího německého kouče Jürgena Kloppa z Dortmundu.

"Dostat tuto cenu na konci kariéry není oceněním jen uplynulého roku, ale celé mé práce," řekl Heynckes na ceremoniálu v Curychu. "Měl jsem k dispozici vynikající hráče a pomáhalo mi mnoho lidí v pozadí, bez kterých bych tu nebyl. Jim patří velké díky," dodal.

Barcelona má čtyři zástupce v nejlepší jedenáctce

Vyhlášena byla i jedenáctka roku. Jsou v ní ale zástupci pouhých čtyř mužstev. Barcelona má čtyřnásobné zastoupení díky Alvésovi, Iniestovi, Xavimu a Messimu, tři zástupce, Neuera, Lahma a Ribéryho, má Bayern Mnichov. Po dvou nominací pak mají hráči Realu Madrid a Paris St. Germain.

Zlatý míč | Foto: Michal Jindra

Fotbalová anketa Zlatý míč FIFA za rok 2013:
Nejlepší fotbalista: Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid).
Nejlepší fotbalistka: Nadine Angererová (Německo/Brisbane Roar).
Nejlepší trenér mužského fotbalu: Jupp Heynckes (Německo/Bayern Mnichov).
Nejlepší trenér ženského fotbalu: Silvia Neidová (Německo).
Prezidentova cena: Jacques Rogge (bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru).
Puskásova cena za nejhezčí gól: Zlatan Ibrahimović (střela přes hlavu z duelu mezi Švédskem a Anglií 4:2, 14. listopadu 2012).
Cena Fair Play: Fotbalová asociace Afghánistánu.
Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Manuel Neuer - Philipp Lahm (oba Německo/Bayern Mnichov), Thiago Silva (Brazílie/PSG), Sergio Ramos (Španělsko/Real Madrid), Dani Alves (Brazílie) - Andrés Iniesta, Xavi (oba Španělsko/všichni Barcelona), Franck Ribéry (Francie/Bayern Mnichov) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (Švédsko/PSG), Lionel Messi (Argentina/Barcelona).

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme