Miroslav Pelta popírá, že by FAČR měla spory s UEFA

Český fotbal je plný kontrastů. Fanoušci se perou o vstupenky na zápasy Plzně v Evropské lize a národního týmu v kvalifikaci mistrovství světa proti Dánsku. První den obou předprodejů ukázal, že se u nás hraje dobrý fotbal a lidé to umějí ocenit. Jenže zákulisí je shnilé a už si toho všímá i Evropská fotbalová unie, která zvedla varovný prst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta předal informace od šéfa Sparty Křetínského o řízení profesionálního fotbalu protikorupční policii

Miroslav Pelta předal informace od šéfa Sparty Křetínského o řízení profesionálního fotbalu protikorupční policii | Zdroj: ČTK

„Fotbal má problém, má velký problém,“ řekl Radiožurnálu Jiří Golda, když v lednu rezignoval na svou funkci předsedy disciplinární komise Fotbalové asociace. Nelíbilo se mu, že výkonný výbor doporučil jeho komisi pozastavit vyšetřování korupční aféry, kterou spustil šéf Sparty Daniel Křetínský, načež nedokázal snést přesvědčivé důkazy, a ve které byla nejvážnějším podezřelým Viktoria Plzeň.

Evropská fotbalová unie UEFA má podle webu sport.cz na věc stejný názor a zaslala do sídla českého fotbalu na pražském Strahově dopis, ve kterém upozorňuje na to, že se žádný sportovní tribunál nesmí podřizovat výsledkům šetření policie nebo rozhodnutím civilních soudů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český fotbal má velké problémy

Právě tohle totiž český fotbal začal od ledna praktikovat. Pokud s tím nepřestane, hrozí mu podle znalkyně mezinárodního sportovního práva, předsedkyně asociační Odvolací a revizní komise Markéty Haindlové, milionové sankce.

Snaha šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty zametat problémy pod koberec tak paradoxně může začít požírat sebe samu. Pokud by opravdu na pokutu od UEFA došlo, snížil by se Peltovi rozpočet na uklízení jiného kostlivce ve strahovské skříni.

Webový deník Insider totiž pro změnu přinesl informaci, že Pelta chce vyplacením znesvářených stran ze svazových peněz vyřešit sáhodlouhý spor tří klubů, které se perou o název Bohemians. Jiří Golda měl při své rezignaci pravdu. Jenom měl použít množné číslo, český fotbal nemá velký problém, ale velké problémy.

Podle Pelty je FAČR s UEFA ve shodě

Na článek, který naznačuje rozpor mezi FAČR a UEFA, reagoval předseda FAČR Miroslav Pelta. „Jsem zase zděšený, protože když se to ke mně takhle dostalo a četl jsem to na sport.cz, tak jsem si říkal, z jakých podkladů vycházejí. Ta situace je přehledná. My jsme 28. ledna 2013 poslali na UEFA podklady na základě rozhodnutí našich orgánů a samozřejmě jsme si nechali od UEFA zpracovat analýzu těch rozhodnutí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Pelta byl hostem Ranního interview na Radiožurnálu

„UEFA nám odpověděla, napsala drobné připomínky a my jsme jim to na základě těchto připomínek dovysvětlili. My s UEFA komunikujeme, vůbec se tam neřeší nějaké pokuty, vyhrožování. My jsme s UEFA ve shodě. Nechápu, jak vznikl tenhle článek, který je podle mě zavádějící,“ dodává předseda FAČR Miroslav Pelta.

Jan Kaliba, Štěpán Pokorný, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme