Motivační hesla mají fotbalistům Argentiny usnadnit cestu do finále

Fotbalisté Argentiny se od osmnácti hodin českého času se v Sao Paulu utkají v osmifinále se Švýcarskem. A na cestě do prvního finále po 24 letech jim bude pomůckou také metoda, kterou má v oblibě třeba i současný trenér pražské Sparty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motivační hesla mají fotbalistům Argentiny usnadnit cestu do finále

Motivační hesla mají fotbalistům Argentiny usnadnit cestu do finále | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Vítězslavu Lavičkovi by srdce zaplesalo, kdyby vešel do tréninkového centra Atlética Mineiro.

V kopcovitém areálu u města Vespasiano nedaleko Belo Horizonte musíte cestou k hřištím nejprve minout budovu se šatnami a zázemím, kterou jako prstenec obepínají velké cedule.

Na modrobílých podkladech se žlutými slunci ve stylu argentinské vlajky se tu vyjímají různá motivační hesla. Pěkně velkými písmeny, aby je hráči, kteří tudy několikrát denně chodí, nemohli přehlédnout.

„Ano, mají to tu kvůli tomu, aby je to pomáhalo motivovat, ale není to práce trenéra Sabelly nebo realizačního týmu. Spíš to vymysleli funkcionáři, tohle je libůstka Julia Grondony, prezidenta Argentinské asociace,“ vysvětluje Fernando Tartaglia z argentinského Radia America.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobře známe jejich slabiny i přednosti,“ říká před osmifinálovým zápasem se Švýcarskem útočník Argentiny Higuaín

„Ono je to u nás v Argentině celkem běžné, s podobnými hesly, které mají fotbalisty nabudit, pracují i kluby. Ale ukáže se na hřišti, jestli to zabírá. To máte jednoduché, když se vyhraje, tak to funguje, když se prohraje, tak to nefunguje,“ směje Fernando.

Za ním můžeme na tabulích číst nápisy jako: „Hraje 23, podporuje 40 milionů - až do finále!" nebo „Dojem je cesta, vítězství je cíl."

Jenže Argentinci zároveň vědí, že jim budou tyhle věty málo platné, pokud si průběžně nedoplní ještě jiné a mnohem konkrétnější. S vědomostmi o svých soupeřích.

„Mám ve švýcarském týmu tři kamarády, se kterými hraju v Neapoli. Džemaili, Behrami a Inler - všichni jsou pro švýcarskou reprezentaci důležití, takže si umím velmi dobře představit, jak silné mužstvo tady Švýcaři mají,“ říká útočník Gonzalo Higuaín.

„Nebude to s nimi lehké, ale viděli jsme všechny jejich zápasy, víme, jak hrají, a dobře známe jejich slabiny i přednosti,“ dokazuje Higuaín, že nejenom na inspirativní moudra, kterými je jejich tréninkový kemp obsypaný, budou argentinští fotbalisté dnes při osmifinále v Sao Paulu spoléhat.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme