Moyes skončil na lavičce United, dočasně ho nahradí Giggs

Nástupce Alexe Fergussona, který byl trenérem Manchesteru United více než 25 let, nevydržel ani jednu sezonu. Vedení aktuálně sedmého týmu Premier League propustilo Davida Moyese po porážce 0:2 na hřišti Evertonu. Tedy týmu, odkud Moyes do United přišel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Moyes musel zkousnout vyřazení ze všech soutěží, v anglické lize se mu nedaří

David Moyes musel zkousnout vyřazení ze všech soutěží, v anglické lize se mu nedaří | Zdroj: Reuters

Za tři dny bude Moyesovi 51 let, narozeniny zřejmě stráví jako nezaměstnaný. Skotský trenér poznal, že United potřebují hrát každý rok o poháry a chyby se nepromíjejí.

Pod jeho vedením Rudí ďáblové vypadli z FA Cupu, prohráli v semifinále Capital One Cupu se Sunderlandem a na obhajobu ligového titulu už mohou zapomenout.

Čtyři kola před koncem soutěže jsou United sedmí, na vedoucí Liverpool ztrácí 23 bodů. Zejména před domácími fanoušky předvedli United jednu z nejhorších sezon posledních desetiletí, s bilancí sedmi výher, tří remíz a šesti porážek jsou v horší polovině tabulky podle domácích zápasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trenérské změně u United mluvil s Lucií Výbornou zpravodaj v Británii Jiří Hošek

Ani s fanoušky si Moyes nevybudoval vřelý vztah, příznivci United už dlouhodobě žádají jeho odvolání. Teď se jim přání splnilo, Moyes po deseti měsících končí a bude zajímavé sledovat, kdo ho nahradí.

Dočasným trenérem je současný asistent a stále hrající záložník Ryan Giggs. Ten je naopak dlouholetým miláčkem fanoušků i hráči respektovanou osobností. "Svým způsobem je to velmi chytrá volba. Giggs je spolu se sirem Alexem Fergusonem zapsaný v dějinách Manchesteru United; zná klub lépe, než v podstatě kdokoli jiný. Chápe, co teď hráči potřebují," připomíná fotbalový reportér BBC Ben Smith.

"Očekávám, že jeho příchod mužstvo okamžitě pozvedne. Manchester United věří, že se s Giggsem vrátí pozitivní duch a že tým začne znovu předvádět útočný fotbal, který se ze stadionu Old Trafford v letošní sezóně vytratil,“ dodává Smith.

Je možné, že Giggs zůstane u týmu i po skončení sezóny, pravděpodobnější ale je, že vedení klubu bude hledat nového kouče. Největším favoritem nejen u bookmakerů je Nizozemec Louis van Gaal. Tomu po MS v Brazílii končí smlouva u reprezentace „tulipánů,“ opakovaně se nechal slyšet, že by si rád vyzkoušel Premier League, kde nikdy netrénoval, a má velmi přátelské vztahy s hvězdou United, svým krajanem Robinem van Persiem.

Dále se zmiňují jména kouče Dortmundu Jürgena Kloppa, trenéra PSG Laurenta Blanka, který za Manchester hrával, nebo třeba Argentince Diega Simeoneho, který vede Atlético Madrid. Proti Kloppovi mluví to, že o práci v Manchesteru nejeví zájem, proti Simeonemu pak třeba, že skoro neovládá angličtinu.

Jiří Hošek, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme