MS zvedlo ceny fotbalistů. Utrácí Španělé i americké kluby

Velké sportovní zápasy dokážou během pár minut zvětšit cenu hráčů o desítky i stovky milionů korun a uplynulé mistrovství světa ve fotbale je toho důkazem. Třeba Kolumbijec James Rodriguez byl před dvěma měsíci pro mnohé neznámý, ale potom dal v pěti zápasech mistrovství šest gólů a Real Madrid ho koupil přibližně za dvě a čtvrt miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

James Rodríguez, posila Realu Madrid

James Rodríguez, posila Realu Madrid | Zdroj: Reuters

„Jsem moc šťastný, že tu jsem, splnil se mi sen. Snad vám budu dělat radost, snad budeme vyhrávat a získávat poháry," hlásal James Rodriguez na stadionu Realu před 45 tisíci fanoušky, kteří se na něj přišli podívat, a svůj projev zakončil obvyklým místním pozdravem.

Za uplynulou sezonu si svůj vysněný přestup určitě nezasloužil. V Monaku dal devět gólů ve více než třiceti zápasech, to je bilance průměrného útočníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalové přestupy ve světě sleduje reportér ČRo Martin Charvát

Ale také kvůli zranění Radamela Falcaa se stal Rodriguéz tahounem Kolumbie na světovém šampionátu a Real rázem neváhal zaplatit o miliardu korun více než rok předtím Monako.

"V minulé sezoně jsme podesáté vyhráli Ligu mistrů a španělský pohár. Teď dorazil muž, který klame fotbalové fanoušky, který vedl neobyčejný kolumbijský tým. Hráč, který byl jednou ze senzací mistrovství světa," chválil si svůj nákup prezident Realu Florentino Pérez.

Konkurenční Barcelona také posílila, za necelé tři miliardy korun si koupila fotbalistu, o kterém teď nejspíš ještě nějakou dobu neuslyšíte. Pokud sportovní arbitrážní soud nerozhodne jinak, Luis Suaréz si po svém třetím kousnutí protihráče do konce října nezahraje.

Ale ne všichni hráči se přemisťují mezi zavedenými velkokluby. I když Američané ve statistice zájmu o fotbalový šampionát v Brazíliii propadli a více než polovina z nich prohlásila, že je mistrovství nezajímá, tamní kluby doufají, že se to dá změnit.

Louis Suárez sice přestoupil do Barcelony, nějakou dobu si ale kvůli trestu nezahraje | Foto: Reuters

Poté, co svou misi v Major League Soccer absolvoval David Beckham, se nebojí ani další fotbalisté. Třeba záložník Frank Lampard, posila New York City. „Nebylo to rozhodnutí na základě toho, že mi David říkal skvělé zážitky z MLS. To už jsem dávno věděl, rozhodl jsem se sám."

Zrovna New York se možná za chvíli bude rovnat svými nákupy i evropským velkoklubům - kromě Lamparda si totiž pořídil třeba i španělského kanonýra Davida Villu.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme