Musel jsem vydržet víc tréninků, říká o spojení fotbalu s futsalem Petr Vladyka

Fotbal a futsal. To jsou dva sporty, které jsou si na první pohled hodně podobné. Ale jinak mají řadu odlišností. Ale Petr Vladyka dokázal jako jeden z mála hráčů kombinovat fotbal s futsalem na ligové úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Futsalové derby mezi Spartou a Slavií

Futsalové derby mezi Spartou a Slavií | Foto: Michal Pavlík

I když už je z Petra Vladyky čerstvě čtyřicátník, futsalovou ligu za Vysoké Mýto ještě stále stabilně hraje, a v některých halách si tak může vychutnat atmosféru minimálně srovnatelnou s tou fotbalovou.

Ale bývaly doby, kdy hrál obě nejvyšší soutěže zároveň.

„Dalo se to skloubit, někdy se upřednostnil futsal někdy fotbal. Hlavně musel člověk vydržet víc tréninků než ostatní,“ vysvětlil Petr Vladyka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalo se to skloubit, někdy se upřednostnil futsal někdy fotbal, říká o skloubení fotbalu s futsalem Petr Vladyka

A také si musel nastavit určité priority a v případě potřeby leccos oželet. U Petra Vladyky to bylo kvůli fotbalu futsalové mistrovství světa.

„To byl začátek mojí kariéry, když jsem se dostal do Slavie. Dostal jsem svoji první smlouvu, ve které mi futsal nedovolili. Bojoval jsem o místo ve Slavii, tak jsem o to ani moc neusiloval. Bylo by pěkný jet na týden na mistrovství světa ve futsalu, ale pak by kariéra asi nebyla zase taková.“

A že nebyla vůbec špatná. Ligu si oťukal ve Slavii a Blšanech, pak zakotvil v Jihlavě, kde to dotáhl až na kapitána, byť v nejvyšší soutěži zůstala Vysočina jedinou sezónu. Vedle toho stále sbíral futsalové tituly s Chrudimí.

„Technika z futsalu je dobrá pro velký fotbal, fyzička z fotbalu se zase hodí do futsalu,“ říkal o výhodách spojení obou sportů Vladyka.

Ale řada věcí je zase v obou sportech docela rozdílná. Ve futsalu se jinak brání, místo nártu se často střílí špičkou, tedy tzv. bodlem a oproti fotbalu odehrajete díky střídání víc kratších úseků ve vyšším tempu.

Futsalová Slavia lanaří ‚fotbalistu Slávistu‘ Davida Kalivodu

Číst článek

To jsou jen některé z řady odlišností, kvůli kterým přibývá ve futsalové lize ryzích specialistů. A že by dnes někdo hrál zároveň obě nejvyšší soutěže jako on, to už Petr Vladyka nevidí moc reálně.

„Možné to je, ale asi už jenom o zimních přestávkách. Nebo když vyjde volný termín, tak se jde na jeden nebo dva zápasy na výpomoc. Jinak už to asi možné nebude. Hlavně trenéři to nevidí rádi, protože futsal už je čím dál náročnější.“

A tak si to řada hráčů vynahrazovala nebo vynahrazuje ve futsalu po skončení své fotbalové ligové kariéry. Z těch nejznámějších třeba Ivo Ulich, Luděk Zelenka nebo Michal Belej.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme